fbpx
Сьогодні
11:37 19 Лип 2023

Військові рф в Енергодарі створюють загрозу для екологічної та радіаційної безпеки, - голова міста

Фото: Енергоатом

У тимчасово окупованому Енергодарі Запорізької області російські загарбники своїми діями створюють загрозу для екологічної та радіаційної безпеки.

Про це інформує Рубрика, посилаючись на Telegram міського голови Енергодара Дмитра Орлова.

Як повідомив очільник міста, протягом місяця мешканці міста регулярно спостерігають значне задимлення на вулицях (особливо першого мікрорайону). Воно спричинене роздмухуванням пилу з золовідвалів Запорізької ТЕС.

Орлов розповів, що золовідвали – це місця складування золи та шлаку, які утворюються в процесі роботи теплової електростанції при спалюванні твердих палив.

Голова Енергодара наголосив, що ці відходи мають високу концентрацію отруйних речовин. При висиханні утворюють пил, який здатен переміщуватися на значні відстані.

Для безпечного утримання золовідвалів необхідно регулярно поливати пил водою, як це робили працівники підприємства до окупації.

"На сьогодні ми бачимо, що через недолуге "управління" окупантів, регулярні обстріли та відсутність належного утримання золовідвалів утворюються великі хмари пилу, які розносяться вітром по місту", – зазначив очільник міста.

Орлов також зауважив, що ця ситуація спричинена не тільки погодними умовами.

Останнім часом окупанти придумали собі ще й нову розвагу: як тільки вітер посилюється, вони влаштовують автомобільні перегони прямо по золовідвалу. Це призводить до посилення підіймання пилу в атмосферу.

На думку Орлова, таким чином загарбники планують чергові переміщення своєї техніки, або ж інші злочини, "сховавшись від пильного ока містян в густих хмарах пилу".

Що відомо про ситуацію навколо ЗАЕС

Нагадаємо, що Збройні Сили України офіційно застерігають щодо можливої підготовки найближчим часом провокації на території Запорізької атомної електростанції, окупованої російськими терористами з 4 березня 2022 року.

Як зазначили, на дахах 2 енергоблоків розмістили схожі на вибухівку предмети.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що Україна ретельно готується до будь-яких сценаріїв розвитку подій навколо Запорізької АЕС.

Наприкінці червня 2023 року в Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях провели масштабні навчання екстрених служб з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС.

5 липня Міжнародне агентство з атомної енергії запросило в російських військових додатковий доступ до дахів реакторів ЗАЕС для підтвердження відсутності мін або вибухівки.

Нагадаємо, що появу нових об'єктів на даху четвертого енергоблока Запорізької АЕС, про мінування якого повідомляв Генштаб, зафіксував на супутникових знімках сервіс Planet Labs.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: