fbpx
Сьогодні
21:57 21 Лип 2023

Зеленський та Ердоган провели телефонну розмову

Фото: ОП

Сьогодні, 21 липня, глава України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Про це глава держави повідомляє у Твіттері, інформує Рубрика.

"Провів телефонну розмову з Президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом. Подякував за плідну зустріч у Стамбулі 7 липня та принципову позицію Туреччини щодо членства України в НАТО", – заявив Зеленський.

Президенти скоординували зусилля щодо відновлення роботи Чорноморської зернової ініціативи.

"Через дії Росії світ знову опинився на порозі продовольчої кризи. Загроза голоду нависла загалом над 400 мільйонами людей у багатьох країнах Африки та Азії. Спільними зусиллями ми маємо відвернути глобальну продовольчу катастрофу", – зазначив Зеленський.

Крім цього, президенти обговорили реалізацію Формули миру.

Зеленський також попросив Президента Туреччини сприяти поверненню українських ув'язнених, зокрема кримських татар.

Довідка

Раніше Ердоган заявив, що Туреччина "без вагань" вживе заходів, щоб запобігти "шкідливим" наслідкам призупинення зернової угоди.

Ердоган охарактеризував зернову угоду як «життєво важливу ініціативу» для людства, окресливши прихильність Туреччини підтримати її майбутнє.

"Припинення Чорноморської зернової ініціативи (зернової угоди – ред.) матиме низку (шкідливих) наслідків, починаючи від підвищення світових цін на продовольство у деяких регіонах до голоду, а потім і нових хвиль міграції. Ми без вагань беремо на себе ініціативу, щоб запобігти цьому", – сказав президент Ердоган журналістам у президентському літаку, коли летів додому зі свого туру до трьох країн Перської затоки цього тижня.

Турецький президент також спростував заяви про те, що роль Туреччини як посередника між Москвою та Україною зменшилася.

"Навпаки, зараз ми підтримуємо наші відносини з Росією. І міністр закордонних справ Хакан (Фідан), і голова (Національної розвідувальної організації) MIT Ібрагім (Калін) продовжують свої переговори", – сказав Ердоган журналістам.

Вихід рф з "зернової угоди"

17 липня у Кремлі відмовилися від продовження "зернової угоди". Прессекретар російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що домовленості щодо "зернової ініціативи" фактично припинені.

Після цього президент України Володимир Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити "зернову ініціативу" у тристоронньому форматі. Держава розглядає можливість транспортування продовольства через територіальні води Румунії та Болгарії.

19 липня, Міністерство оборони рф пригрозило, що будь-які країни, під прапорами яких судна направлять до українських портів, вважатимуться залученими до війни.

Водночас російський диктатор володимир путін заявив, що росія відновить свою участь у "зерновій угоді" лише у випадку, якщо Захід виконає низку вимог.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: