fbpx
Сьогодні
20:44 20 Лип 2023

В ЄС пропонують у Фонді миру створити "спецрахунок" для військової допомоги Україні на €20 млрд

English version here

20 липня під час зустрічі міністри закордонних справ країн Європейського Союзу обговорили створення "окремої складової" Європейського фонду миру для забезпечення довгострокових потреб України в обороні.

Про це заявив високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель, якого цитує ЄП.

"Ми запропонували створити окрему секцію в межах Європейського фонду миру для надання до 5 мільярдів євро на рік протягом наступних чотирьох років на оборонні потреби України", зазначив європейський топдипломат

Як наголосив Боррель, Євросоюз нині зосереджений на тому, щоб перетворити нинішню підтримку України "на довгострокове зобов'язання у сфері безпеки".

Високий представник ЄС натякнув, що це пов'язано із "безпековими зобов'язаннями", які ЄС може запропонувати Україні.

Топ-дипломат впевнений, що це дозволить використовувати для підтримки України той самий інструмент, який "дуже добре працював і працює".

Однак він матиме окреме фінансування саме для українських оборонних потреб і буде розрахований одразу на кількарічну перспективу.

Боррель додав, що питання обговорять детальніше наприкінці серпня на неформальній зустрічі міністрів закордонних справ країни ЄС у Толедо. Як раніше писали ЗМІ, Євросоюз прагне схвалення ініціативи до осені.

Нагадаємо, що Євросоюз через Європейський фонд миру уже й так надає аналогічну допомогу Україні. Проте вона здійснюється через транші, які можуть блокувати окремі держави-члени. Окрім того, обсяг фонду швидко вичерпується, і лиш нещодавно його довелось збільшувати.

Як повідомляли, наприкінці червня Боррель пропонував планувати військову підтримку України з боку ЄС як довгостроковий проєкт, спрямований на стратегічне зміцнення її обороноздатності.

Окрім того, Комітет постійних представників урядів держав-членів Євросоюзу (Coreper II) збільшив на 3,5 млрд євро Європейський фонд миру (EPF), що фінансує зброю для України.

Що відомо про Європейський фонд миру

У березні 2021 року Рада ЄС ухвалила новий фінансовий інструмент – Європейський фонд миру місткістю 5 мільярдів євро, який у період 2021-2027 рр використовуватиметься для фінансування заходів у межах Спільної політики ЄС у сфері закордонних справ і безпеки (CFSP).

Саме з цього фонду Євросоюз виділяє кошти на озброєння, яке держави-члени ЄС передають Україні.

Як писала Рубрика, 13 квітня, в рамках Європейського фонду миру (EPF) для підтримки Збройних сил України Рада Європейського Союзу підтримала виділення 1 мільярда. Це дозволить відшкодовувати державам-членам ЄС боєприпаси, надані Україні зі своїх запасів.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: