fbpx
Сьогодні
16:30 20 Лип 2023

Керівник ОП розкрив деталі повернення командирів-азовців із Туреччини

English version here

Повернення командирів-азовців із Туреччини, де вони перебували після полону рф, було домовленістю між главами України та Туреччини, ніяких додаткових вимог не було.

Про це розповів керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак в інтерв'ю LB.ua.

"Так домовилися два президенти. Ніяких додаткових умов з боку Туреччини не висувалося", – сказав Єрмак.

Він пояснив, що це був дуже важливий візит Президента України у Туреччину, в ході якого порушувалось дуже багато тем.

"Можу ще раз сказати: таких відносин, які мають Президент Зеленський і Президент Ердоган, мало хто з лідерів має у світі. Це дуже важливо і було важливо напередодні Вільнюського саміту, тому що нам потрібна підтримка Туреччини. Безумовно, говорили і про зернову ініціативу, багато інших тем. Щодо "азовців", дійсно, Президент Зеленський звернувся до Президента Ердогана. І потім він підтверджував, що після звернення Президента Зеленського вони домовилися про те, що саме зараз можливо, щоб наші герої, командири повернулися до України", – розповів керівник ОП.

За його словами, командири-азовці достатньо довго перебували вже в Туреччині, і хоча у них там були нормальні умови, та треба розуміти, через що ці хлопці пройшли.

"Я хотів би подякувати нашим турецьким партнерам, друзям за те, що вони й безпеку їхню забезпечили. Але прийшов час. І для них, безумовно, важко було залишатися там, розуміючи, що саме зараз відбувається в Україні. Війна ще не закінчилася, і для них, для людей, які захищали Азовсталь, це було психологічно дуже важко", – зазначив Єрмак.

Він зазначив, що не в його компетенції говорити, чи повернуться командири на фронт.

"Вони сьогодні в Національній гвардії. Я думаю, що це буде вирішувати командування Національної гвардії, військове командування", – сказав він.

Що відомо про повернення командирів

З Туреччини до України разом із президентом Володимиром Зеленським 8 липня повернулися п'ятеро командирів із "Азовсталі".

Додому прибули командир бригади "Азов" Денис Прокопенко ("Редіс"), його заступник Святослав Паламар ("Калина"), виконувач обов'язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський ("Волина"), старший офіцер "Азову" Олег Хоменко та командир 12-ї бригади Нацгвардії Денис Шлега.

Командири в Туреччині

Маріуполь торік опинився у блокаді російських військ. Повністю зруйновані будинки щонайменше 84 тисяч містян. Точний підрахунок загиблих здійснити неможливо. За тодішніми оцінками, у Маріуполі загинули до 22 тисяч жителів.

На завод "Азовсталь", який захищали українські бійці, 4 травня 2022 року прорвалися росіяни. Між окупантами та українськими захисниками тривали бої.

Відтак 17 травня у Генштабі ЗСУ повідомили, що вище військове командування віддало наказ командирам підрозділів на "Азовсталі" зберегти життя особового складу — бійці потрапили в полон росіян.

Україні 21 вересня 2022 року вдалося звільнити з російського полону 215 людей, із-поміж яких 108 бійців "Азову". Серед них і командири гарнізону "Маріуполь" Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергій Волинський, Олег Хоменко та Денис Шлега. Однак командири з вересня перебували в Туреччині під гарантіями захисту й безпеки президента Реджепа Ердогана. Вони мали залишатися там до кінця війни.

Дружина "Редіса" та засновниця Асоціації сімей захисників "Азовсталі" Катерина Прокопенко у травні 2023 року розповідала, що командири перебували на закритому режимному об'єкті.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: