fbpx
Сьогодні
13:59 19 Лип 2023

Рішення для перемоги: Іспанія оголосила про допомогу Україні - польовий шпиталь, "Леопарди" та БТРи

English version here

Фото: Getty Images

В Україну відправлять з Іспанії останні чотири танки Leopard, які ще не доставили, а також 10 бронетранспортерів, вантажівки, всюдиходи і "швидкі". Мобільний госпіталь вже в країні.

Про це повідомила іспанська міністерка оборони Маргарита Роблес у відеоконференції з міністрами оборони Контактної групи з питань оборони України, відомої як формат "Рамштайн".

Яка проблема?

Нагадаємо, що 18 липня відбулося чергове засідання Групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". Мова йшла про підготовку навчань українських пілотів на F-16, а також забезпечення ЗСУ додатковими системами ППО, іншими озброєннями й боєприпасами.

"14-й Рамштайн продемонстрував незмінну підтримку нашими партнерами України. Пріоритет – постачання зброї та обладнання, конче необхідного для визволення української території. Зосереджуємося на повітряній оборони, боєприпасах та броні", – розповів Резніков.

Однак допомога ЗСУ потрібна постійно і країни-партнери намагаються заповнити прогалини у постачанні техніки і зброї.

Яке рішення?

Зустріч у форматі "Рамштайн", як пояснюють в заяві міноборони Іспанії, "зміцнює ідею єдності союзників і партнерів, яким удалося проаналізувати останні події в конфлікті й узгодити механізми для ефективного задоволення найнагальніших потреб України у вирішальний момент".

Як це працює?

З Іспанії до України відправлять останні чотири танки Leopard, які ще не доставили, а також 10 бронетранспортерів, вантажівки, всюдиходи і "швидкі".

На засіданні вона уточнила, що транспортування відбуватиметься морським шляхом.

Окрім останніх чотирьох танків Leopard 2A4, також в Україну відправлять після відповідних капітальних ремонтів:

  •  десять бронетранспортерів,
  • кілька броньованих всюдиходів,
  • кілька легких вантажівок,
  • кілька машин швидкої допомоги.

У своєму виступі міністрка також згадала про передачу Іспанією Україні посиленого польового госпіталю. Він має можливості екстреної хірургії.

Окрім того, обладнаний:

  • необхідними післяопераційними приміщеннями,
  • аптекою,
  • стерилізацією,
  • лабораторією,
  • двома модулями госпіталізації.

Польовий госпіталь залишив Іспанію у вівторок, його прибуття до Польщі, звідки він вирушить транзитом в Україну, заплановано на 23 липня.

За словами Роблес, у понеділок повернулися українські лікарі та персонал тилового забезпечення, які "після двох тижнів інтенсивної підготовки в Сарагосі здатні розгорнути, налаштувати й керувати цим госпіталем у зоні конфлікту".

Також міністр відзначила актуальність навчального координаційного центру в Толедо, де наразі проходять підготовку військовослужбовці, і знову заявила про відданість Іспанії підтримці України в її прагненні до "повного, справедливого й міцного миру".

Як повідомлялося, Іспанія відправила Україні перші шість танків Leopard на початку квітня.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: