fbpx
Сьогодні
11:00 18 Лип 2023

У США винайшли препарат, який помірно уповільнює хворобу Альцгеймера: у чому рішення

Фото: lightsource/Depositphotos

Випробування Донанемабу, експериментального препарату від компанії Eli Lilly, показало, що він помірно уповільнює погіршення пам'яті та мислення при хворобі Альцгеймера.

Про це повідомляє The New York Times, цитує Рубрика.

У чому проблема?

Хвороба Альцгеймера — один із різновидів деменції, який уражає близько 6 % (одного з 16) людей віком понад 65 років. Названа на честь німецького психіатра і невролога Алоїза Альцгеймера.

Існують різновиди цієї хвороби, які також уражають людей молодшого віку. Пошкоджується "сіра речовина" головного мозку, що призводить до втрати пам'яті й прогресуючого слабоумства. Це порушення мозкових процесів, не фізичних функцій. 

Яке рішення?

У США винайшли препарат, який дає надію на уповільнення хвороби Альцгеймера.

Як це працює?

Лікування препаратом варто починати на дуже ранніх стадіях, що дає надію на уповільнення хвороби.

Препарат ефективніше діє на пацієнтів молодших 75 років.

Дослідження 1736 пацієнтів протягом 18 місяців показало, що у людей ранній стадії Донанемаб уповільнював погіршення пам'яті та мислення приблизно на 4,5-7,5 місяця у порівнянні з ефектом плацебо.

"Рання діагностика та раннє втручання є ключем до лікування цієї хвороби", – каже доктор Деніел Сковронський, головний медичний і науковий співробітник Eli Lilly.

Донанемаб наразі розглядається для схвалення Управлінням з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA). Раніше FDA підтвердило схвалення препарату Лекембі компанії Eisai-Biogen для лікування хвороби.

Донанемаб і Лекембі не порівнювалися безпосередньо один з одним у дослідженнях, тому важко сказати, який препарат може бути більш ефективним.

Однак обидва препарати мають ризики викликати набряк і кровотечу в мозку. У дослідженні Донанемабу частота набряку та кровотечі була вищою, ніж у дослідженні Лекембі.

Під час клінічних випробувань три смерті були пов'язані із Донанемабом, троє учасників випробувань Лекембі також померли після набряку мозку та кровотечі.

Однак у компанії Eisai заявили, що незрозуміло, чи спричинив смертельні випадки саме препарат, оскільки пацієнти мали складні медичні проблеми

Жоден з цих препаратів не усуває і не відновлює пошкодження мозку, спричинене хворобою.

Тому багато експертів з хвороби Альцгеймера вважають їх лише першим кроком у напрямку боротьби з хворобою.

Інші експерти кажуть, що ліки дають настільки мале уповільнення хвороби, що незрозуміло, чи буде воно помітне пацієнтам і їхнім сім'ям.

Нагадаємо, раніше Рубрика писала, що управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) надало попередній позитивний висновок стосовно нового препарату для лікування хвороби Альцгеймера, розробленого японським виробником ліків Eisai Co. й американською компанією Biogen Inc.

Рубрика:
Здоров'я Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: