fbpx
Сьогодні
17:35 13 Лип 2023

Верховна Рада дозволила вагітним йти у декрет пізніше, ніж за 70 днів до пологів: навіщо це рішення

Верховна Рада у другому читанні проголосувала за законопроєкт, який дозволяє працюючим вагітним жінкам за бажанням йти у відпустку пізніше ніж за 70 днів до пологів.

Про це повідомив народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк, пише Рубрика.

У чому проблема?

Як відомо, відповідно до статті 178 Кодексу законів про працю України та статті 17 Закону України "Про відпустки" працюючим жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 126 календарних днів – 70 днів до та 56 днів після пологів.

"Початок та завершення такої відпустки визначений на законодавчому рівні та обліковується від дати пологів. Тобто жінки не мають можливості змінити дату початку такої відпустки, зважаючи на свій медичний стан та самопочуття.

Окрім того, якщо жінка не використала частину вказаної відпустки до пологів, невикористані дні не можуть бути перенесені та використані нею після пологів", – зазначають в пояснювальній записці прийнятого законопроєкту.

Яке рішення?

Верховна Рада проголосувала за законопроєкт, який дозволяє працюючим вагітним жінкам за бажанням йти у декретну відпустку пізніше ніж за 70 днів до пологів.

Як це працює?

Відповідно до закону, за відсутності медичних протипоказань працююча жінка при надії за бажанням зможе розпочати відпустку пізніше, ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів.

Це дасть змогу пропорційно збільшити післяпологову частину відпустки.

Адже, як повідомив нардеп, ті дні, які будуть невикористані до пологів, можна буде додати до післяпологової відпустки.

Також зазначають, що при цьому загальна тривалість відпустки, передбачена законодавством, не змінюватиметься.

Раніше ми повідомляли, що президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною" № 1401-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 15 квітня 2021 року.

Згідно з документом, піти у декретну відпустку мають право:

  • чоловік, жінка якого народила дитину;
  •  батько дитини, який не перебуває в шлюбі з матір'ю, але вони ведуть спільне господарство;
  • бабуся, дідусь, а також інший повнолітній родич дитини (брат або сестра), які доглядають за дитиною одиноких матері або батька.

Така відпустка надається одноразово.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: