fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 15:43 13 Лип 2023

Форма має значення: пройшло тестування жіночої військової форми, пошитої за стандартами НАТО

English version here

Під Києвом організація "Arm Women Now" влаштувала справжні випробування для українських журналісток та медикинь: тактичні військові прийоми, проходження перешкод, марш-кидок та стрільба. Все це — щоб протестувати нову українську форму для військовослужбовиць, пошиту за стандартами НАТО.

У чому проблема?

Проблема гендерного забезпечення в українській армії існує вже 30 років попри те, що у війську служить доволі багато жінок. З першого дня війни 11 тисяч жінок, нарівні з чоловіками, стояли в чергах до територіальних центрів комплектування, щоб долучитися до захисту України. Наразі лише в Сухопутних військах проходить службу понад 16 тисяч військовослужбовиць. Загалом у ЗСУ служить 60 000 жінок.

Досі нашим захисницям видають чоловічий однострій і чоловічу спідню білизну. Тож жінки змушені або перешивати отриману форму, або шукати нову деінде. 

Яке рішення?

У лютому цього року на "Рубриці" ми опублікували велике інтерв'ю із засновницею організації "Arm Women Now" Іриною Никорак. Попри те, що форма до того часу не пройшла офіційного тестування та впровадження, вже на той час комплектами було забезпечено близько 2 тисяч жінок на передовій. 

"ArmWomen Now" відшиває та передає жінкам-військовим:

  •  жіночу зимову форму — КЛП (костюм літній польовий) у пікселі та мультикамі;
  •  термобілизну зимову;
  • термобілизну демісезонну;
  • тактичну спідню білизну — військову форму для вагітних;
  • тактичну сорочку убокс.

Зараз, через пів року, кількість жінок, що отримали свою безкоштовну форму від "Arm Women Now", виросла вже вдвічі — формою забезпечили вже 4500 жінок. Враховуючи, що на передовій постійно перебувають близько 7-8 тисяч жінок, можна сказати, що благодійна організація "вдягнула" вже більш ніж половину українських захисниць.

Форму поступово впроваджують на офіційному рівні

Завдяки зусиллям волонтерів соціальної ініціативи "Arm Women Now" ініційовано спільну роботу з Міністерством оборони України і вже є зрушення. Наприклад, КЛП (костюм літній польовий) від  "Arm Women Now" взято за основу при розробці жіночої польової форми Міністерством оборони. Зараз вона перебуває на фінальному затверджені у МО та буде запроваджена для жінок-військових.

Також вже є технічна документація, яку розробило МО на основі зразків спідньої білизни "Arm Women Now" і за якою вже відшито зразок-еталон. Спідня білизна від Міністерства оборони України це комплект — 1 топ та 1 труси (у комплект спідньої білизни від "Arm Women Now" входить 1 топ і 2 трусів). За наявними нормами речового забезпечення військовій на рік мають видавати лише дві пари спіднього (2 топи та 2 трусів).

Перші тестування

12 липня, у середу, жінок-військових, медиків та журналісток запросили на тестування форми в "польових" умовах. 

Учасницям необхідно було пройти справжню смугу з перепонами — лазіння в окопі, повзання по-пластунськи, перестрибування та перелізання через перепони, вилізання на стіну по канату. 

Наступним був інструктаж з поводження зі зброєю. Кожній з учасниць видали автомат, який нині знаходиться на озброєнні української армії — АК74. 

Спочатку — правила безпеки, потім — вивчення зручних положень для стрільби. Стоячи, сидячи, та лежачи. 

Після цього — сама стрільба по мішенях. 

З усіма завданнями дівчата впорались вправно, швидко та можна навіть сказати, що з комфортом. Випробування форма пройшла!

Нагадаємо, у Міноборони представили модель літнього польового костюма для жінок-військовослужбовців.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: