fbpx
Сьогодні
18:03 12 Лип 2023

В Україні перша жінка отримала звання капітана за новою системою дипломування моряків

Марія Михайлюк стала першою жінкою, яка успішно здала CES-тест на присвоєння звання капітана за новою системою дипломування моряків в Україні.

Про це повідомив голова Адміністрації судноплавства Євгеній Ігнатенко.

"В СЦ "Моррічсервіс" у Києві відбувся перший іспит після розблокування прозорої процедури дипломування моряків в Шостому апеляційному адміністративному суді. Сьогодні серед тих, хто успішно склали іспити за допомогою визнаного міжнародною морською спільнотою тесту CES 6.0 була дівчина, яка в результаті отримала сертифікат про успішне проходження іспиту на звання капітана", — написав Ігнатенко у Facebook.

Він додав, що Марія Михайлюк відповіла правильно на 94% питань тесту.

Термін дії сертифіката, який видає Адміністрація судноплавства за результатами CES-тестування, становить п'ять років.

Довідка

Наприкінці червня Шостий апеляційний адміністративний суд скасував ухвалу суду першої інстанції, розблокувавши процес атестації і дипломування моряків Адміністрацією судноплавства.

У грудні 2022 року Кабінет міністрів ухвалив постанову №1499, яка забезпечує прозорий механізм дипломування та приводить законодавство у відповідність до міжнародних конвенцій.

В середині лютого у Києві розпочала роботу повністю оновлена і за складом, і за функціоналом Державна кваліфікаційна комісія моряків (ДККМ) при Адміністрації судноплавства. Вона повинна замінити ліквідовану Інспекцію з підготовки і дипломування моряків (ІПДМ), до якої виникало багато запитань.

На початку березня ДККМ почала працювати також в Одесі. За три місяці роботи комісії моряки отримали більше 2 тис. кваліфікаційних документів в прозорий та законний спосіб, іспити складаються виключно з використанням визнаного у всьому світі тестування CES 6.0. Готуються до запуску сервіси для моряків через портал «Дія».

За даними Конференції ООН з питань торгівлі та розвитку (UNCTAD), у 2021 році Україна посідала шосте місце у світі за кількістю працюючих моряків.

Це понад 4% працівників світової морської галузі. Українські моряки щороку забезпечують $3-4 млрд валютних надходжень в країну.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: