fbpx
Сьогодні
13:59 09 Лип 2023

Готуючись до саміту НАТО литовську столицю перетворили на фортецю, - Reuters

Для безпекового забезпечення під час саміту НАТО до литовської столиці Вільнюсу направили близько тисячі військових з інших держав Північноатлантичного Альянсу, а також поставили передові системи ППО.

Про це повідомляє Reuters.

Як зазначає видання, НАТО перетворило Вільнюс на фортецю напередодні саміту Альянсу.

Як відомо, шістнадцять союзників по Блоку направили загалом близько тисячі військових для охорони саміту, що відбудеться 11-12 липня за 151 км від самої росії та у 20 км – від Білорусі.

Окрім того, деякі країни також надають передові системи ППО, яких бракує країнам Балтії.

Зокрема:

  • Німеччина розгорнула 12 пускових установок Patriot, які використовуються для перехоплення балістичних і крилатих ракет або бойових літаків.
  • Іспанія привезла систему ППО NASAMS.
  •  Франція надсилає самохідні гаубиці Caesar,
  • Франція, Фінляндія та Данія базують військові літаки в Литві,
  • Британія та Франція надають засоби боротьби з безпілотниками.
  • Польща та Німеччина направили до Вільнюсу вертолітні сили спецоперації.

Інші країни надсилають обладнання для боротьби з будь-якими потенційними хімічними, біологічними, радіологічними та ядерними атаками.

Зазначають, що у Вільнюському аеропорту помітили вісім німецьких Patriot, спрямованих у бік російського Калінінграда. Ще двоє вказали на Білорусь.

Усі пускові установки запрацювали з ранку 7 липня.

Окрім того, Литва втричі збільшила кількість прикордонників на кордонах Білорусі та росії, до них приєднались офіцери з Латвії та Польщі. Обидві країни також направили поліцію для патрулювання Вільнюса.

Начальник прикордонної служби Рустамас Любаєвас зазначив, що країна готується до різних провокацій, додавши, що побоюється хвиль мігрантів, порушень кордону чи появи військової техніки без пояснення причин.

Відмітимо, що радник голови Офісу президента Михайло Подоляк назвав це парадом марнотратства під час того, як в Україні триває масштабна кривава війна, на якій вирішується доля Західного світу.

Що відомо про прагнення України вступити до НАТО

Україна чітко розуміє, що зможе приєднатися до Північноатлантичного Альянсу тільки після завершення бойових дій. Проте держава хоче на саміті Альянсу у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня, отримати політичне рішення щодо підтримки вступу.

При чому, президент Зеленський впевнений, що Україна має всі підстави для отримання політичного запрошення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу на саміті НАТО на початку липня.

Вільнюський муніципалітет приєднається до ініціативи підтримки вступу України до НАТО – 7-11 липня у литовській столиці вивісять щонайменше 33 тисячі українських прапорів.

Окрім того, президент Туреччини Реджеп Ердоган під час спільного брифінгу з президентом Володимиром Зеленським заявив, що Україна заслуговує бути членом НАТО.

Нагадаємо, що генсек НАТО Єнс Столтенберг напередодні розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі лідери ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Водночас він не став розкривати зміст майбутнього рішення НАТО щодо членства України.

Відмітимо, що Португалія стала двадцять третьою державою, що уклала подібну декларацію з Україною. Напередодні, 22 країною стала Болгарія, яку Володимир Зеленський відвідав раніше цього тижня.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: