fbpx
Сьогодні
16:29 04 Лип 2023

Рішення для перемоги: у Швейцарії 10-річний хлопчик збирає кошти на допомогу ЗСУ

English version here

Фото: Шотам

10-річний Марк, у якого мама-українка, а сам він народився та живе у Швейцарії, не зміг лишатися осторонь, коли почалося повномасштабне вторгнення. Хлопець придумав кулінарні марафони, завдяки яким зібрав 117 000 гривень для українських військових.

Історію 10-річного Марка розповідає ШоТам, пише Рубрика.

У чому проблема?

Українські військові потребують постійного надходження військової техніки, різного обладнання, безпілотників. Тисячі людей по всьому світу долучилися допомагати Силам оборони України. Люди збирають гроші на БпЛА, пікапи, військове спорядження і навіть на танки та літак.

Окрім того, люди передають гуманітарну допомогу, яка не менш важлива, адже сотні українських родин через обстріли залишили аба втратили свої домівки.

Яке рішення?

З початком вторгнення батьки Марка почали давати благодійні концерти та збирали кошти на допомогу Україні. Хлопчик також хотів долучитися до допомоги і вирішив готувати.

Як це працює?

Хлопчик ледь не з пелюшок почав проводити кулінарні експерименти на кухні.

У 5 років приготував першу страву – піцу, а згодом захопився блогом Євгена Клопотенка. Кілька років тому кухар перейшов на українську мову, і Марк перестав його розуміти.

"Я хотів вивчити українську мову, щоб його розуміти. Я довго вивчав українську мову – 2 роки. Тепер я вмію розмовляти українською мовою", розповідає хлопчик.

Під час благодійних заходів Марк пригощав борщем швейцарців за донат для України.

"Я готував мій сімейний рецепт борщу від моєї прабабусі. Швейцарцям дуже сподобалася страва. Вони теж часто говорили, що вони взагалі не люблять буряковий суп, але ось такий суп вони дуже люблять", наголосив хлопець.

Марк назбирав 40 тисяч гривень і вислав гроші в один із благодійних фондів. А згодом написав листа однокласникам з пропозицією допомогти українським дітям.

"Я написав моїм однокласникам, що ви можете допомогти Україні тим, що ви прийдете до нас додому і дасте гуманітарну допомогу. І потім ми зібрали 100 коробок гуманітарної допомоги. Це були крекери, іграшки, памперси, різні речі для дітей", – розповідає хлопець.

Коли Євген Клопотенко проводив благодійні вечері у Швейцарії, Марк допомагав йому готувати. А потім організував кулінарні марафони в соцмережі на допомогу українським захисникам.

У першому марафоні хлопчик викладав кулінарні рецепти на сторінці в соцмережі.

Приєднатися до закритої сторінки можна було за донат, і так вдалося назбирати 45 тисяч гривень. На другий марафон Марк зібрав друзів, і вони разом ділилися різними рецептами вареників.

"Назбирали на цілий дрон, який полетів до 72-ї механізованої бригади імені Чорних Запорожців", розповіла Анна Савицька, мама Марка.

Тепер Марк запрошує приєднуватися всіх до третього марафону, щоб допомагати ЗСУ та дізнатися нові смачні рецепти. У майбутньому хлопчик мріє стати кухарем і відкрити власні ресторани, а зараз хоче лише одного.

"Я мрію, щоб війна закінчилася, щоб Україна перемогла. І щоб на світі був мир", резюмував Марк.

Нагадаємо, що український бренд одягу "Авіація Галичини"спільно з українськими військовими запустив збір на легкий штурмовий літак L-39ZA/ART, який коштує 32 млн гривень.

Окрім того, у Словаччині ініціатива "Подарунок для України" поставила собі за мету зібрати 1,2 млн євро та купити танк Т-72М1 для Збройних сил України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: