fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 11:15 29 Чер 2023

Український Гарвард – як пройти найкоротший шлях до влади та бути драйвером відбудови України

Інтерв'ю з Антоном Лягушею, деканом факультету магістерських соціальних та гуманітарних студій в KSE

З початком повномасштабної війни в Україні відбувся чи не найбільший відтік людського капіталу за історію нашої держави. Задля того, щоб зупинити цей процес та сприяти поверненню "розумів" додому й відновленню України в майбутньому, сектор освіти докладає чималих зусиль. Так, у 2023 році Київська школа економіки (KSE) запускає три нових навчальних напрямки – «Урбаністика та повоєнна відбудова», «Дослідження пам'яті та публічна історія» та «Соціальна психологія». Всі ці програми є унікальними та не мають аналогів в Україні. 

Антон Лягуша, декан факультету магістерських соціальних та гуманітарних студій, академічний директор магістерської програми з дослідження пам'яті та публічної історії KSE. Доцент, кандидат історичних наук та дослідник New School University Consorcium (New York) розповів про запуск нових програм й чому саме ці спеціалісти будуть найбільш затребуваними на ринку праці у наступні 10 років. 

Інтерв'ю з Антоном Лягушею, академічним директором KSE

Антон Лягуша, декан факультету магістерських соціальних та гуманітарних студій в KSE

Як втримувати "мізки" в Україні в умовах війни

Найголовніше – надавати людям конкурентні можливості для розвитку. Показати, як молодь може допомагати державі, суспільству, бізнесу. На це все, звичайно, в першу чергу впливає якісна освіта, розвинене критичне мислення та розуміння особистих перспектив. Тому важливо показати молоді, що їм є куди повертатися, що їх тут чекають й готові інвестувати в них. 

Наприклад, ми в KSE зараз виділяємо велику кількість стипендій на безоплатне навчання для молоді, включаючи переселенців, дітей військових та тих, хто перебуває закордоном. А також співпрацюємо з найкращими університетами Європи та США, щоб надати нашим студентам усе, чого вони очікують від європейської освіти: сучасну інфраструктуру, іменитих викладачів та високоякісні знання. 

Український Гарвард – як пройти найкоротший шлях до влади та бути драйвером відбудови України

Ми боремося за своїх студентів, заохочуємо їх залишатися тут, здобувати наші знання та разом будувати Україну після війни. На нас чекає велика професійна криза, бо з країни їдуть багато професіоналів. Але ми бачимо своєю місією готувати фахівців, які очолять всі процеси післявоєнного відновлення країни та працюватимуть із ними. 

Нові спеціалісти та лідери, які зараз потрібні країні

Війна вносить багато коректив у життя загально, в тому числі й в освіту. Поточні умови диктують те, що зараз нам потрібно інвестувати в спеціалістів, які будуть відбудовувати та розвивати країну після перемоги. Саме тому, провівши аналіз та розуміючи свою соціальну місію як університету, ми запустили цього року три нові магістерські програми, актуальні поточним викликам. 

  1. Програма  «‎Урбаністика та повоєнна відбудова»

Вона не тільки про саму урбаністику, а й про менеджмент. Ми зосереджені на підготовці проєктних менеджерів, здатних керувати процесом відновлення міст та селищ в Україні. Нині ми маємо архітекторів, забудовників, урядовців. Однак нам не вистачає людей, які зможуть пов'язати всі ці компоненти, будуть візіонерами, контролюватимуть процеси, комунікуватимуть, формуватимуть команди та взаємодіятимуть із донорами та міжнародними фондами. 

Програма включає також питання спадщини, історичної урбаністики, мобільності та доступності просторів, концепції smart city, економіки, а також соціального добробуту людей у містах. Це складна, але конкурента і перспективна програма. Вона готуватиме топменеджерів, фахівців, які розуміють міста, їх функціонування, спосіб життя та відновлення. 

  1. Програма «‎Дослідження пам'яті та публічна історія»

Це стосується історичної, культурної та соціальної пам'яті. Студенти вивчатимуть, як суспільство пам'ятає і чому конкретні події відображені певним чином в історичному дискурсі та наративах. Це ціннісна програма. Вона про нас як націю, про нашу культуру, історію, про ідентифікацію та наші потенції.

Ця програма має на меті надати знання не тільки з роботи з документами, архівами та цифровізацією, обробки великих обсягів інформації, але й з публічними просторами, культурними інституціями тощо. Наприклад, ми плануємо реалізувати проєкт збору інформації з деокупованих територій, таким чином, роблячи внесок у світовий цифровий архів. Й вже провели велику подію на базі університету за участю громадськості, науковців та політиків під назвою "Національно-військовий меморіальний комплекс", де ми стали експертним хабом в дискусійному складному питанні побудови національного військового кладовища. 

Випускники нашої програми зможуть працювати як культурні менеджери, медійні фахівці, історики в неурядових організаціях та міжнародних організаціях, що займаються збереженням світової спадщини та відновленням історичних будівель.

  1. Програма «‎Соціальна психологія»

Причини створення цієї програми очевидні. По-перше, зараз це одна з найдинамічніших та найзатребуваніших спеціальностей у світі. Все більше людей потребують психологів, все більше компаній потребують професійних спеціалістів з психології, але якісно кваліфікованих психологів досі дуже мало. Світ їде з глузду, скажімо прямо, тому соціальна психологія нам видається важливою. 

По-друге, ми всі травмовані: як суспільство, так й індивідуально. Вже зараз та найближчим майбутнім в Україні мають бути професіонали, які сприятимуть відновленню ментального здоров`я нашої нації. Особливістю цієї програми порівняно з її аналогами в Україні є те, що вона розроблена згідно з західними підходами до магістерських програм – навчання професіоналів через дослідження. 

Підходи до вивчення цих нових програм 

Наш пріоритет – мотивація студентів, а не їх бекграунд. Ми проводимо співбесіди, обираючи абітурієнтів, і менше уваги звертаємо на їхній попередній досвід. Головне – це прагнення зрозуміти урбаністику, публічну історію, соціальну психологію тощо.

Ми надаємо студентам максимальні можливості для особистого розвитку, і багато хто з них обіймає високі посади в уряді. Тому, як висловлюється Тимофій Милованов, президент KSE: "Навчання у нас – це найкоротший шлях до влади". 

Український Гарвард – як пройти найкоротший шлях до влади та бути драйвером відбудови України

Викладачі в КSE – це не лише теоретики, а й практики. І кожний викладач автономний у своєму стилі викладання. Особисто я, наприклад, часто використовую оксфордський підхід. Я часто пропоную студентам самостійно вивчати заздалегідь заданий матеріал. Потім ми проводимо дискусії та аналізуємо його застосування. Ми готуємо студентів до дебатів, мовного та медіа-аналізу, польових досліджень, аналізу контенту та інших практичних завдань. Також ми завжди запрошуємо на гостьові лекції професорів з кращих світових університетів – Гарвард, Стенфорд, європейські та канадські ВНЗ.

Підсумовуючи, всі наші програми пропонують безліч переваг, включаючи практичні знання, соціальні навички та цінні зв'язки. Також ми надаємо студентам найкоротший шлях до бажаної професії. До того ж наші студенти мають можливість впливати на український порядок денний та стати активними учасниками суспільного життя.

Український Гарвард – як пройти найкоротший шлях до влади та бути драйвером відбудови України

На мою думку, KSE – це "український Гарвард" в усіх сенсах цього слова. Адже Гарвард виховував президентів, у нашому ж випадку – це всі, хто впливають на прийняття важливих урядових рішень на державному рівні. У нас складно вчитися, у нас елітно та дорого. Але ми надаємо можливості для всіх талановитих студентів у вигляді власних стипендій та безоплатного навчання. У нас є всі можливості для студентів. І головне, що по закінченню навчання диплом KSE можна з гордістю показувати в усьому світі.

1
1071

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: