fbpx
Сьогодні
09:22 27 Чер 2023

Український омбудсмен: на Донеччині в Оленівці досі залишаються українські військовополонені

English version here

У колонії, що розташована в окупованій російськими військами Оленівці Донецької області досі перебувають українські військовополонені.

Про це розповів Уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець в інтерв'ю ISLND TV.

Омбудсмен повідомив, що багатьох полонених росіяни вивезли з колонії маленькими групками. Окрім того, вони зробили все, аби Україна втратила з ними зв'язок.

Лубінець наголошує, що навіть попри це Україна отримує інформацію про полонених.

"В Оленівці ще утримуються військовополонені, але дуже багато кого вони перевезли і робили це невеликими групами по 20-25 наших військовополонених у різні установи. Когось вивозили на територію РФ, когось повертали на територію України.

Робили все, щоб ми втратили з ними зв'язок. Але нам вдається отримувати інформацію, що там відбувається", – розповів Уповноважений із прав людини.

Що відомо про події в Оленівці та українських військовополонених

Нагадаємо, 29 липня російські медіа повідомили про обстріл колонії в Оленівці на Донеччині, де утримувалися українські полонені. Пропагандисти стверджували, що є щонайменше 53 загиблих та звинуватили у атаці на колонію ЗСУ.

Генштаб України спростував звинувачення рф, що удар нанесли ЗСУ.

За інформацією Генштабу, росіяни намагалися приховати катування і вбивства полонених.

У розвідці вважають, що вбивство українських полонених в Оленівці на Донеччині організували найманці ПВК "Вагнера" за особистою вказівкою Євгена Пригожина, не узгодивши це з керівництвом Міноборони росії.

СБУ перехопила телефонні розмови, в яких загарбники підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії окупованої Оленівки, внаслідок якого загинули щонайменше 53 українських полонених.

Тим часом опубліковані нові супутникові знімки колонії до та після вбивства українських військових, які свідчать, що будівлю підірвали зсередини.

Уповноважений із прав людини Лубінець 30 липня заявляв, що українська сторона почала процедуру повернення тіл загиблих в Оленівській колонії.

23 серпня Організація Об'єднаних Націй створила комісію, яка була готова розслідувати напад на українську в'язницю в Оленівці.

Проте вже 5 січня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розпустив місію з встановлення обставин загибелі українських військовополонених в Оленівці. Причина: місія ООН не змогла розгорнутися на місці нападу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: