fbpx
Сьогодні
16:33 27 Чер 2023

Після розриву зв'язків із росією амстердамський Ермітаж вирішив змінити назву

English version here

Фото: hermitage.nl

У березні 2022 року після початку російської агресії в Україні музей у Нідерландах оголосив про розрив зв'язків із Ермітажем у Санкт-Петербурзі, а з 1 вересня філія російського Ермітажу в Амстердамі ще й змінить назву з Hermitage Amsterdam на H'ART Museum.

Про це мова йде у заяві музею.

Як наголошують, нова назва музею набуває чинності 1 вересня 2023 року. До того часу всі виставки та заходи проходитимуть під поточною назвою.

Директорка музею Аннабель Бірні оголосила про нове міжнародне партнерство з Британським музеєм у Лондоні, Центром Помпіду в Парижі та Смітсонівським американським художнім музеєм.

H'Art матиме окремі контракти з кожною з установ-партнерів та буде позичати в них твори мистецтва — щоб показувати повні вистави партнерів, налаштовуючи їх для своєї аудиторії, або створювати власні заходи, використовуючи колекції партнерів.

"Ми будемо як музей для музеїв. Три партнери принесуть набагато більше, ніж один", — сказала Бірні.

New York Times пише, що в березні 2022 року, через тиждень після повномасштабного вторгнення в Україну, музей Ермітаж в Амстердамі розірвав відносини з Ермітажем у Санкт-Петербурзі. Директорка Аннабель Бірні розповіла, що рішення було "моральним". Проте мало серйозні практичні наслідки для музею, який був заснований як своєрідний сателіт російської установи.

Не маючи зв'язку із Санкт-Петербургом, амстердамський Ермітаж був "занедбаний, без ідентичності чи творів для виставок". Тож закладу довелося швидко переосмислити себе або просто закритися. Бірні оголосила, що музей тепер почне роботу під новою назвою та з новою групою співробітників.

Першою великою виставкою Музею H'ART стане виставка у партнерстві із Центром Помпіду робіт Василя Кандинського — живописця, графіка і теоретика мистецтва. Він жив та творив в Україні, Німеччині, Франції та росії. Ця виставка відбудеться в середині 2024 року. Повну програму на наступні кілька років буде оголошено наприкінці 2023 року.

Відмітимо, що Верховний суд Нідерландів оголосив остаточне рішення у справі про приналежність "скіфського золота".

Як писала рубрика, належне документування ушкоджень і руйнувань об'єктів культурної спадщини та культурної інфраструктури України є важливим з огляду на потребу привернення уваги до злочинів рф проти України та притягнення її до міжнародно-правової відповідальності.

Нагадаємо, що нещодавно херсонські музейники ідентифікували ще три картини, що були вкрадені російськими загарбниками і вивезені у тимчасово окупований Крим.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: