fbpx
Сьогодні
13:59 25 Чер 2023

Домашнє насильство: МОЗ планує удосконалити допомогу постраждалим - у чому рішення

English version here

В Україні Міністерство охорони здоров'я планує розробити нову програму медичної допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заступника міністра охорони здоров'я України з питань євроінтеграції Марину Слободніченко, яку цитує пресслужба Кабміну.

У чому проблема?

Як розповіла чиновниця, війна збільшила кількість жертв не лише на полі бою. Вона також призвела до збільшення випадків домашнього насильства. За п'ять місяців 2023 року кількість відповідних звернень зросла на 40% порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

Зазначимо, що станом на червень 2023 року також Офіс Генерального прокурора зафіксував 208 фактів сексуального насильства, пов'язаного з війною, а Центри допомоги врятованим — понад 100. Водночас, зазначають організатори кампанії, ці цифри не відображають реальної кількості постраждалих. 

Яке рішення?

Слободніченко наголосила, що до такої ситуації призводить нестабільність, підвищення напруженості та недовіри у сім'ях.

"Тому ми маємо не лише переглянути та посилити механізм надання медичної допомоги постраждалим від домашнього насильства, але й спільно розробити та впровадити комплексну програму підтримки українців та їхніх сімей, щоб допомогти їм впоратися з травмами та наслідками війни", – заявила вона.

Як це працює?

У МОЗ при цьому зазначають, що вже розпочали формування робочої групи зі спеціалістів та медиків, які переглянуть порядок надання допомоги постраждалим від домашнього насильства.

До складу групи погодились увійти:

  • представники міністерств,
  • секретаріату уповноваженого ВР з прав людини,
  • Нацполіції,
  • Офісу генпрокурора,
  • ООН,
  • ВООЗ.

Нагадаємо, Україна минулого року ратифікувала Стамбульську конвенцію. Це міжнародний договір щодо запобігання та протидії насильству стосовно жінок та домашньому насильству.

У конвенції наведено стандарти, які допомагають країнам-підписантам розробляти та впроваджувати дорожню карту для боротьби з перерахованими вище проблемами.

Як писала Рубрика, Офіс віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної разом з Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) запустили інформкампанію для привернення уваги суспільства до проблеми та діяльності Центрів допомоги врятованим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: