fbpx
Сьогодні
18:36 23 Чер 2023

Керівник ПРООН завершив свій візит до України з твердим зобов'язанням щодо відновлення та відбудови

English version here

Пан Ахім Штайнер, Керівник ПРООН, закликає міжнародне співтовариство зосередити особливу увагу на питанні раннього відновлення напередодні Конференції з відновлення України у Лондоні.

Керівник Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) пан Ахім Штайнер завершив триденний візит в Україну, в межах якого він пообіцяв розширити підтримку організації у процесі відновлення країни, включно з такими важливими сферами, як відновлення критично важливої енергетичної, житлової та соціальної інфраструктури, розмінування, а також підтримка мільйонів чоловіків і жінок, чиї малі та середні підприємства складають основу української економіки.

«Війна залишила глибокі шрами всюди, але я також став свідком вражаючої стійкості та рішучості українців – ми повинні поєднати цей незламний дух з підтримкою, якої вони потребують для того, щоб інвестувати, відбудувати та відновити контроль над власним життям і створити можливості, яких вони потребують для майбутнього», – підкреслив пан Штайнер напередодні Конференції з питань відновлення України, яка відбудеться у Лондоні, Велика Британія, 21-22 червня 2023 року.

Під час візиту в Україну пан Штайнер відвідав місто Ірпінь, яке сильно постраждало від обстрілів. Там він зустрівся з мешканцями міста, зокрема з 28-річною Софією Кротик, її чоловіком та дворічним сином, які були змушені покинути Ірпінь після повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Вони ледве встигли втекти до того, як їхній будинок був зруйнований. «В нас було фортепіано, над ним висіло фото нашої родини. Також тут були гарні дерев'яні сходи, що вели нагору, де жили мої батьки, маленькі сестри і брат. На жаль, там лишилось просто небо», – сказала Софія.

За оцінками, війна пошкодила майже 1,5 млн домівок по всій Україні, а також тисячі шкіл і лікарень. ПРООН надала підтримку у вивезенні близько 80 тис. м3 завалів (що еквівалентно 8 тис. вантажівок) у Київській області, що є життєво важливим кроком у процесі відновлення, який вже розпочався.

В Ірпені пан Штайнер також ініціював процес відбудови багатоповерхового житлового будинку спільно з Міністерством відновлення України та Київською обласною військовою адміністрацією. Проєкт, який є частиною більш широких зусиль з відновлення 18 багатоповерхових будинків у Київській області, що дозволить 4 тис. людей знову отримати домівку, був профінансований за допомогою фандрейзингової платформи UNITED24, яка допомагає збирати необхідні кошти на відновлення.

«Разом ми допомагаємо сім'ям знайти дах над головою, що є життєво важливим першим кроком, який дозволить людям повернутися до нормального життя, – зазначив пан Штайнер. – Це доказ того, що відбудова – це те, що відбувається зараз, а не питання, яке буде відкладене до закінчення війни».

Україна також стала країною, що являє собою одне з найбільших у світі мінних полів, оскільки близько третини її території потенційно заміновано. В Ірпені пан Штайнер зустрівся з представниками Державної служби України з надзвичайних ситуацій, оскільки ПРООН продовжує підтримувати їхні самовіддані зусилля зі знешкодження наземних мін та боєприпасів, що не вибухнули. Зусилля ПРООН та інших партнерів у сфері протимінної діяльності вже допомогли українським командам знешкодити 500 тис. одиниць боєприпасів, що дозволило 3,8 млн людей жити в більш безпечному середовищі. «Видалення цих смертоносних залишків війни означає, що фермери можуть безпечно обробляти свою землю і заробляти на життя; діти можуть ходити до школи; дороги, ринки та місцева інфраструктура можуть знову розпочати роботу», – підкреслив пан Штайнер.

Цей процес відновлення також містить у собі підтримку мікро-, малого та середнього бізнесу (ММСП), який є основою української економіки. У Львові пан Штайнер відкрив новий центр, який підтримуватиме підприємства, що були змушені переїхати до західної України. Тут вже працюють компанії, які надають життєво необхідне протезування та виготовляють реабілітаційне обладнання для людей, які постраждали внаслідок війни. «Це частина наших зусиль, спрямованих на створення екосистеми підтримки бізнесу, який переїхав, заново розпочав роботу та адаптувався – з огляду на переконання, що відновлення не може чекати», – сказав пан Штайнер.

У Києві пан Штайнер взяв участь у засіданні круглого столу, на яке було запрошено 13 організацій громадянського суспільства, зокрема «Вокс Україна» та Центр прав людини ZMINA, де Керівник ПРООН підкреслив необхідність поєднання рішучості громад у прагненні до відновлення з відчутною підтримкою, яку НУО можуть надати для сприяння екологічно збалансованому, справедливому та прозорому процесу відновлення.

Наприкінці свого візиту пан Штайнер провів зустрічі з прем'єр-міністром України, міністром закордонних справ та іншими урядовцями, під час яких він підтвердив чіткий намір ПРООН надати негайну підтримку для швидкого відновлення та відбудови у таких пріоритетних сферах, як енергетика, розмінування, відновлення критично важливої та соціальної інфраструктури, а також підтримка приватному сектору.

Пан Штайнер наголосив, що процеси прийняття рішень мають бути інклюзивними, а голоси громадянського суспільства та вразливих осіб і громад мають бути почуті. Шлях до відновлення полягає не лише у відбудові втраченого, але й у зміцненні українського суспільства, починаючи від місцевого рівня і до найвищих ешелонів влади.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: