fbpx
Сьогодні
20:44 18 Чер 2023

Вчені США створили інсулін, який можна приймати без уколів: у чому рішення

Американські дослідники з Університету Пенсильванії створили інсулін на рослинній основі, із салату-латуку. Він містить три пептиди, які є природними в інсуліні, і його можна вживати перорально – без уколів.

Як інформує Рубрика, про це пише New Atlas.

У чому проблема?

Цукровий діабет входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смерті (атеросклероз, рак і цукровий діабет).

За даними ВООЗ, цукровий діабет збільшує смертність в 2-3 рази і скорочує тривалість життя.

Актуальність проблеми зумовлена масштабністю розповсюдження цукрового діабету. Станом на сьогодні у всьому світі зареєстровано близько 200 млн випадків, проте реальна кількість хворих близько у 2 рази більша (не враховані особи з легкою формою, яка не потребує медикаментозного лікування). При цьому захворюваність щорічно збільшується у всіх країнах на 5-7%, а кожні 12-15 років — подвоюється. Як наслідок, катастрофічне зростання кількості хворих набирає характер неінфекційної епідемії.

Цукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози у крові, може виникнути у будь-якому віці і продовжується протягом всього життя.

Яке рішення?

У резолюції Генеральної Асамблеї країнам-членам ООН пропонується розробити національні програми по боротьбі з цукровим діабетом і доглядом за особами з цією недугою. 

Наразі американські вчені створили інсулін на рослинній основі, із салату-латуку. Його можна приймати перорально – без уколів.

Як це працює?

Салат з інсуліном можна буде заморожувати, а потім подрібнювати та готувати з нього препарат. Він не розщеплюватиметься у шлунку — завдяки клітинним стінкам рослини інсулін досягне кишечника, де бактерії вивільняться. Після цього гормон потрапить до печінки.

Під час випробування на мишах рослинний інсулін зміг регулювати рівень цукру в крові протягом 15 хвилин — такий ефект можна порівняти з природним інсуліном. У мишей, які отримували традиційні інʼєкції інсуліну, спостерігалося падіння рівня глюкози в крові.

Інсулін із салату дозволить економити на виробничому лабораторному обладнанні та зберіганні речовини. Тож гормон стане доступнішим.

У ході клінічних випробувань дослідники не виявили у такому препараті побічних ефектів.

Нагадаємо, Уряд України прийняв рішення збільшити термін реабілітації цивільних та військових пацієнтів із важкими травмами.

Такожу місті Новояворівську на Львівщині відкрили першу в Україні клініку дофронтової стоматологічної допомоги Dental Front.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: