fbpx
Сьогодні
15:39 18 Чер 2023

В Україні збільшили тривалість реабілітації для пацієнтів із важкими травмами: як працює це рішення

Уряд України прийняв рішення збільшити термін реабілітації цивільних та військових пацієнтів із важкими травмами.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міністерство охорони здоровʼя.

У чому проблема?

Раніше на реабілітацію виділялися 42 дні. У рамках пакетів реабілітації в стаціонарних або амбулаторних умовах, всі українці мали право тільки на два реабілітаційні цикли на рік. 

"Вже понад 15 місяців ми всі живемо в умовах повномасштабної жорстокої невиправданої війни росії проти України. На жаль, кількість людей, які отримують травми, постійно зростає. Досить часто йдеться про досить важкі стани.

Травми спинного мозку, черепно-мозкові, ампутації", підкреслив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Яке рішення?

Відтепер вони зможуть проходити реабілітацію за 168 днів. Як зазначають, всі послуги є безоплатними, їх покриває держава.

"Зі свого боку ми як держава маємо зробити все, аби цим людям було забезпечено надання всієї необхідної медичної та реабілітаційної допомоги. Іноді є необхідність у тривалому процесі відновлення", підкреслив очільник відомства.

Як це працює?

"Сьогоднішнє рішення уряду – про збільшення максимальної кількості реабілітаційних циклів для людей з важкими травмами з 2 до 8 – покликане поліпшити якість та результативність процесу реабілітації. 

Наразі реабілітаційні послуги, що фінансуються державою, а отже – безоплатні для пацієнта, доступні у 423 медичних закладах України.

Ними тільки в умовах стаціонару вже скористалися більше ніж 50 тисяч громадян. І ми продовжуємо розвивати цей важливий напрям", – заявив Ляшко.

Як повідомляють, максимальна кількість реабілітаційних циклів за двома та більше напрямами для людей із травмами:

  • спинного мозку,
  • важкими черепно-мозковими травмами,
  • ампутаціями збільшена з двох до восьми на рік.

Відтепер цивільні та військові, які потребуватимуть тривалого відновлення, зможуть отримати безоплатну допомогу мультидисциплінарної команди фахівців протягом необхідного періоду.

Таке рішення має значно підвищити ефективність послуг із реабілітації та позитивно вплинути на кінцевий результат відновлення пацієнтів.

Під напрямками реабілітації слід розуміти види реабілітаційної допомоги. Наприклад, коли пацієнт одночасно потребує неврологічного та психологічного відновлення.

Також наголосили в міністерстві, що для проходження реабілітації не потрібно збирати стоси довідок та долати зайві бюрократичні перепони.

"Право на послуги з відновлення має будь-яка людина, якій через обставини загрожує обмеження функціонування. Причинами для звернення можуть бути: поранення на фронті, побутова травма чи наслідки хвороби", підкреслили у відомстві.

Нагадаємо, що Польща запропонувала Україні надати реабілітацію та лікування 2500 пораненим українським захисникам.

Окрім того, у Кропивницькому відкрили новозбудований реабілітаційний комплекс "Лікарня Святого Луки".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: