fbpx
Сьогодні
12:57 18 Чер 2023

Столтенберг вчергове заявив, що майбутнє України в НАТО, але ще для цього зарано

English version here

Фото: GETTY IMAGES

На саміті, який відбудеться в липні у Вільнюсі, планують ухвалити пакет допомоги Україні, який наблизить її до стандартів НАТО

Про це заявив голова Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг в коментарі Welt.

Очільник Північноатлантичного альянсу додав, що політичні зв'язки також необхідно активізувати.

Зазначають, що під час саміту НАТО у Вільнюсі 11-12 липня ухвалять пакет допомоги, покликаний привести Україну до стандартів Альянсу протягом кількох років.

"Це наблизить Україну до НАТО", підкреслив лідер Альянсу.

Столтенберг вкотре наголосив, що майбутнє України в НАТО. Однак зараз, на його думку, пріоритетом для України є утвердження себе як суверенної та незалежної держави. Інакше немає можливості обговорювати членство.

"Ми повинні переконатися, що коли ця війна закінчиться, існуватимуть надійні домовленості щодо безпеки України, щоб Росія не змогла переозброїтися й атакувати знову, і цикл російської агресії був розірваний", – додав Столтенберг.

Нагадаємо, президент США Джо Байден заявив, що не збирається спрощувати вимоги для України на шляху до НАТО.

Що відомо про вступ України до Північноатлантичного Альянсу

Водночас за даними POLITICO, підтримка спрощення умов для членства України в НАТО зростає серед членів Альянсу. Це збільшує ймовірність того, що ця пропозиція стане офіційною під час липневого саміту НАТО у Вільнюсі.

Нагадаємо, що 30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Окрім того, 10 квітня Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО та Парламентської асамблеї НАТО щодо прискорення вступу України в Альянсі.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час телефонної розмови з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом закликав зробити у Вільнюсі крок до членства України в НАТО, усунувши План дій щодо членства.

До того ж, Столтенберг у приватній розмові припустив, що члени Альянсу згодні з тим, що Україна може приєднатися до НАТО після війни без виконання ПДЧ, який являє собою низку реформ, обов'язкових для здійснення країною-претендентом перед вступом до Альянсу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: