fbpx
Сьогодні
21:41 18 Чер 2023

Державний секретар США провів "відверті" переговори з главою МЗС Китаю: що відомо

У неділю,  18 червня, Державний секретар США Ентоні Блінкен провів "відверті та конструктивні" переговори з міністром закордонних справ Китаю Цінь Ганом в Пекіні. Говорили зокрема про Тайвань, але, схоже, домовленостей небагато.

Про це пишуть Reuters та BBC, інформує Рубрика.

Це стало першою поїздкою американського дипломата до Китаю майже за п'ять років. Попередній візит Блінкена відклали, коли ймовірно китайська шпигунська повітряна куля пролетіла в повітряному просторі США.

Представники США та Китаю підкреслили своє прагнення до "стабільних і передбачуваних" відносин. Водночас китайська сторона заявила, що вважає Тайвань "найважливішою проблемою та найбільшим ризиком".

Обидві сторони підкреслили важливість спрощення візитів для своїх громадян, а китайські державні ЗМІ заявили, що США та Китай погодилися обговорити збільшення пасажирських рейсів і приймати більше студентів і бізнесменів.

Сполучені Штати мали занижені очікування щодо цієї поїздки. Обидві сторони чітко дали зрозуміти, що не очікують серйозного прориву, зазначає BBC.

Теми, які американці очікували обговорити, це:

  • війна росії проти України,
  • торговельні суперечки щодо передових комп'ютерних технологій,
  • епідемія фентанілу в США,
  • поведінка Китаю з правами людини.

Китайські посадовці прохолодно відреагували на візит Блінкена, поставивши під сумнів, чи щирі США у своїх зусиллях налагодити відносини. Чи зустрінеться він з президентом Китаю Сі Цзіньпіном, невідомо.

Блінкен став найвищим урядовцем США, який відвідав Китай з моменту вступу на посаду президента Джо Байдена в січні 2021 року.

"Якщо ми хочемо переконатися, що наша конкуренція з Китаєм не переросте в конфлікт, потрібно почати зі спілкування", — сказав він журналістам 16 червня.

Пізніше він додав, що сподівається зустрітися з президентом Китаю в найближчі кілька місяців.

Американські офіційні особи та аналітики очікують, що візит Блінкена прокладе шлях до нових двосторонніх зустрічей між Вашингтоном і Пекіном у найближчі місяці, включаючи можливі поїздки міністра фінансів Джанет Єллен і міністра торгівлі Джини Раймондо. Це також може створити основу для зустрічей президентів США та Китаю на багатосторонніх самітах пізніше цього року.

Нагадаємо, Рубрика писала, що 18 червня Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен прибув з офіційним візитом до Китайської народної республіки для проведення перемовин з очільниками Китаю, а також поговорять про ситуацію в Україні.

Також раніше повідомляли,що президент США Джо Байден заявив, що хотів би зустрітися з лідером Китаю Сі Цзіньпіном у найближчі кілька місяців.

Як писала Рубрика, 26 квітня лідер Китаю Сі Цзіньпін уперше з початку повномасштабного вторгнення поговорив телефоном із Зеленським. Розмову ініціювала українська сторона.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: