fbpx
Сьогодні
22:21 15 Чер 2023

Болгарія виявила бажання долучитися до ініціативи ЄС щодо надання Україні артснарядів

Фото: Віктор Джек для POLITICO

До ініціативи Європейського Союзу з надання Україні мільйона артилерійських снарядів за 12 місяців прагне долучитися Болгарія.

Про це заявив новопризначений міністр оборони Болгарії Тодор Тагарєв в інтерв'ю Politico.

Відмітимо, що Болгарія стала однією з двох країн Євросоюзу, окрім нейтральної Ірландії, які не долучились до спільної закупівлі боєприпасів для України через Європейське оборонне агентство. Однак очільник Міноборони країни підкреслив, що хоче переглянути це рішення.

"Ми дуже чітко налаштовані на приєднання до цієї коаліції. Я думаю, що ми зможемо надати частину необхідних боєприпасів для України. Політичного рішення ще не було, але ми, безумовно, докладемо зусиль, і я вірю, що ми знайдемо спосіб", підкреслив Тагарєв.

Як повідомив міністр оборони, перевага Болгарії полягає в тому, що вона "традиційно спеціалізується на виробництві стрілецької зброї, легких озброєнь і боєприпасів" ще з радянських часів.

Водночас стосовно техніки, як-то винищувачів МіГ-29 чи танків, ситуація складніша, додав Тагарєв. Адже їх у Болгарії недостатньо й техніка здебільшого вже застаріла.

Нагадаємо, що ще в березні болгарська влада виключила будь-яку можливість приєднання країни до плану ЄС із закупівлі боєприпасів.

Попри тривалу політичну нестабільність, Болгарія, яка є одним з найбільших виробників зброї радянського зразка в ЄС, могла таємно надати Україні до третини всіх боєприпасів, яких та потребувала на початку повномасштабного вторгнення рф.

Довідка

Як відомо, 20 березня Рада Європейського Союзу погодила план постачання Україні одного мільйона артилерійських снарядів протягом 12 місяців, який складається з трьох етапів.

На першому держави-члени ЄС передадуть Києву снаряди зі своїх запасів, отримавши компенсацію від Європейського фонду миру – загалом на це виділять 1 мільярд євро.

На другому етапі ще стільки ж коштів буде виділено на укладання контрактів із виробниками артилерійських боєприпасів, а далі держави ЄС розширюватимуть власні потужності з їхнього виготовлення.

Видання Politico з посиланням на джерела у дипломатичних колах повідомляло, що Франція і Польща влаштували суперечку в середу, коли посли країн ЄС не змогли врегулювати спір про спільні контракти Євросоюзу на закупівлю боєприпасів для України.

Як відомо, Словенія також долучилась до спільних закупівель боєприпасів у межах проекту EDA, до якого наразі приєдналися 23 країни-члени ЄС і Норвегія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: