fbpx
Сьогодні
15:48 11 Чер 2023

ОАЕ допоможуть Україні створити суверенний фонд: навіщо це рішення

English version here

У створенні суверенного фонду Україні зголосилася допомогти влада Об'єднаних Арабських Еміратів. Для цього планують залучити фахівців.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента за підсумками зустрічі керівника ОП Андрія Єрмака з делегацією ОАЕ, пише Рубрика.

У чому проблема?

В Україні налічуються понад три тисячі державних підприємств, які формують близько 13% активів усіх компаній країни. Незмінне питання для держави – що робити з цим майже двотрильйонним портфелем активів у її власності.

Вочевидь, виходом має стати масштабна приватизація. Проте цей процес не буде швидким, особливо в часи війни.

Тим паче, що управління державними компаніями нині поділене між десятками міністерств та державних агентств. Окрім того, держава поки що не готова позбуватися своїх головних активів на кшталт "Нафтогазу".

Яке рішення?

Влада в різні періоди озвучувала ідею об'єднати свої найбільші компанії в єдиний холдинг

Голова Фонду державного майна України Рустем Умєров у жовтні 2022 року в інтерв'ю Forbes розповідав, що хоче створити суверенний фонд, до якого мають потрапити підприємства зі стратегічно важливих для держави галузей.

Як це працює?

Для створення суверенного фонду залучать досвід та експертизу одного з найбільших світових суверенних фондів світу ADQ та їхніх консультантів із компанії Contango.

Суверенний фонд працюватиме з держпідприємствами, які держава не виставлятиме на приватизацію. Мета суверенного фонду — збільшити капіталізацію країни.

Єрмак та делегація з ОАЕ

Фото: Офіс Президента

До фонду мають потрапити, на кшталт:

  • підприємства енергетичної та критичної транспортної інфраструктури,
  • підприємства з унікальною ринковою позицією.
  • також це стосується підприємств, які мають ліцензії на видобуток природних копалин та їхнє перероблення.
Єрмак та делегація з ОАЕ

Фото: Офіс Президента

Нагадаємо, що 11 червня, до столиці приїхала делегація ОАЕ, яку очолила міністерка з питань зміни клімату й навколишнього середовища, голова Офісу з міжнародних справ при президентові ОАЕ Маріам Альмхейрі.

Єрмак та делегація з ОАЕ

Фото: Офіс Президента

Володимир Зеленський доручив провести цю зустріч голові Офісу Президента Андрію Єрмаку.

Основну увагу під час зустрічі сторони приділили питанням реалізації української формули миру та можливості приєднання ОАЕ до імплементації окремих її пунктів, зокрема щодо гарантування продовольчої, радіаційної та ядерної безпеки й недопущення екоциду.

Сторони також обговорили питання подальшого розширення українсько-еміратської співпраці, зокрема в торговельно-економічній та інвестиційній галузях.

Що таке суверенні фонди

Уперше створений у Кувейті в середині минулого століття, суверенний фонд є державним інвестиційним фондом. Він переважно наповнюється завдяки надлишковим доходам від міжнародної торгівлі і може інвестувати ці гроші в акції компаній, бонди та метали всередині країни і за її межами.

Одні з найбільших суверенних фондів світу, наприклад, у Кувейті чи Норвегії, сформовані від продажу нафти. Такі фонди можуть зменшити ризики для економік країн від падіння доходів у разі нестабільності цін на світових ринках.

Суверенний фонд Кувейту, який у 2020 році був четвертим найбільшим у світі з активами 500 млрд дол, допоміг відновити економіку після війни в Перській затоці.

Держава також може заснувати суверенний фонд, аби акумулювати профіцитні ресурси для виплат наступним поколінням. Такий механізм існує в ОАЕ, де після досягнення 18 років громадяни отримують близько 100 тис дол.

В Україні до війни була ідея створити аналогічний механізм у вигляді "економічного паспорта". Фонд для проєкту мав наповнюватися коштом ренти за користування надрами, а після досягнення повноліття українці отримували б по 20 тис євро.

Там суверенні фонди нерідко є ключовими в стратегії розвитку промисловості: малайзійський Khazanah фінансує інфраструктурні об'єкти країни, а казахський Kazyna – проєкти з поглиблення промислової переробки.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: