fbpx
Сьогодні
15:22 10 Чер 2023

Укрзалізниця запроваджує нові заходи безпеки в потягах: у чому рішення

Фото з відкритих джерел

Для покращення рівня безпеки під час перевезення пасажирів Укрзалізниця розпочала оснащувати деякі вагони камерами відеоспостереження та кнопками виклику провідника.

Про це інформує УП.Життя, пише Рубрика.

У чому проблема?

23 травня 2023 року на сайті "Укрзалізниці" повідомили: "компанія розглядає можливість запровадження жіночих купе". 

На жаль, в Україні були випадки спроб зґвалтування в поїздах. Один із тих, що набув найбільшого розголосу, стався 2020 року в поїзді "Маріуполь-Київ". Після іншого подібного випадку 2021 року в "Укрзалізниці" заявили, що пришвидшать "обладнання вагонів відеоспостереженням та можливість бачити гендер пасажира при купівлі квитка онлайн". Станом на 2023 рік цього не відбулося

Але не тільки жінок стосуются заходи безпеки, адже у потягах можна натрапили на афериста чи агресивну людину, яка перебуває у стані алкогольного сп'яніння.

Яке ріщення?

"АТ "Укрзалізниця" реалізує комплекс безпекових заходів, де тривожні кнопки та сигналізація в купе, відеоспостереження, посилене патрулювання і невідворотне покарання за будь-який доведений прояв домагань відіграватимуть ключову роль у недопущенні насильства у поїздах", зазначають на підприємстві.

Як це працює?

Як повідомляють, 15% від загальної кількості вагонів оснастили камерами відеоспостереження та кнопками виклику провідника. Мова йде про нові модернізовані вагони, якими вже активно користуються.

На підприємстві зазначили, що комплексно працюють над питанням посилення безпекових заходів на залізничному транспорті.

"Безпека – одна з найважливіших послуг, що надається пасажирам АТ "Укрзалізниця", та пріоритет товариства, особливо в умовах повномасштабної війни", наголошує перевізник.

В "Укрзалізниці" додають, що на вході у вокзальні комплекси знаходяться наряди відомчої воєнізованої охорони підприємства.

Залізничники також працюють над питанням посилення безпекових заходів на залізничному транспорті.

"На найбільших вокзалах країни (Київ, Дніпро, Харків) з минулого року запроваджено систему перевірки пасажирів на безпеку за допомогою сучасного оглядового обладнання – рентгенотелевізійних інтроскопів та стаціонарних металодетекторів", – кажуть залізничники.

Також в "Укрзалізниці" зазначили, що на окремих пасажирських напрямках, зокрема, у поїзді Інтерсіті сполученням "Київ-Краматорськ", працює відомча воєнізована охорона по всій довжині маршруту на обох напрямках.

Як писала Рубрика, створення відокремлених купе для жінок у компанії називають "питанням безпеки".

""Пілот" з жіночими купе планується протестувати впродовж декількох місяців, після чого разом з громадськістю і фахівцями буде ухвалене рішення щодо формату масштабування цієї ініціативи", – розповіли в УЗ.

Залізничники стверджують, що перед запровадженням відповідної ініціативи вивчили світовий досвід.  Адже жіночі купе або вагони існують у деяких країнах Азії та були протестовані в Європі.

"Нині розробляються IT-рішення та за потреби будуть ініційовані відповідні зміни до нормативних актів. Проводяться також консультації з юристами, міжнародними та українськими громадськими організаціями", – додали у компанії.

Лише після цього УЗ визначить напрямки курсування поїздів, де запроваджуватимуться перші жіночі купе, а також кількість місць у поїздах, які виділятимуться виключно для жінок.

Перевізники також додали, що хлопчики віком до шести років зможуть подорожувати потягом зі своїми матерями у жіночих купе.

Нагадаємо, що з червня у трьох обласних центрах – Львові, Рівному та Дніпрі – почали курсувати дитячі залізниці.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: