fbpx
Сьогодні
Фото 22:05 09 Чер 2023

Як громаді бути почутою: у Києві в рамках фестивалю Docudays UA обговорили відбудову України

Громадянське суспільство не має припиняти свою діяльність під час воєнного стану. Такого висновку дійшли учасниці дискусії "Відбудова України: як зробити громади комфортними для всіх". Захід відбувся під час правозахисної програми RIGHTS NOW! фестивалю Docudays UA. Співорганізатором розмови став освітній проєкт STEM is FEM.

Про це пише Рубрика.

В обговоренні взяли участь:

  • юристка зі спеціалізацією в урбаністиці Олена Купіна,
  • урбаністка Дарина Пирогова,
  • активістка Уляна Джурляк.

Модерувала розмову Анастасія Куриленко, комунікаційна директорка медіа "Рубрика".

Комунікаційним партнером події стала компанія TRUMAN.

В Україні вже тривають процеси з відбудови зруйнованих війною міст. Аби зробити їх безпечними та комфортними для всіх, важливо почути голос місцевих мешканців. Може здаватися, що під час воєнного стану у громади немає інструментів впливу, та це не так, наголошує Уляна Джурляк.

"Ми не можемо піти на протест, але можемо зробити публічне обговорення, панельну дискусію. Можемо зробити інформаційну кампанію в соціальних мережах і медіа. Можемо запросити експертів озвучити розумними словами те, що нам болить. Чи ми можемо звернутися з офіційними листами до чиновників, наприклад", — наголосила експертка.

Який би інструмент для себе не обрала громада — петицію на сайті президента чи участь в публічних слуханнях — важливо підходити до нього комплексно. Це означає добре розібратися в темі, грамотно та чітко сформулювати свій запит до влади і найголовніше — звернутися до тих посадовців, які за це відповідальні.

"Зазвичай, дійсно, на посадовців більше враження справляє особистий візит, показ якоїсь презентації, адекватне представлення себе. Можна взяти з собою вашу команду, яка займається адвокаційним питанням. Це справляє більше враження і може бути ефективнішим, ніж просто письмове звернення", — ділиться досвідом Олена Купіна.

За словами ініціатора STEM is FEM Сергія Токарєва, сьогодні Україна потребує більше таких публічних обговорень.

"Важливо, аби фахівці та фахівчині розказували громадам, як ті можуть долучитися до прийняття рішень з відбудови міст та селищ. На що впливати, до кого звертатися. Адже в основу усіх планів з відбудови мають лягати потреби та бачення місцевого населення", — зауважив бізнесмен.

Довідка

STEM is FEM — освітній проєкт популяризації STEM-спеціальностей (Science, Technology, Engineering and Mathematics) серед дівчат. Проєкт об'єднує однодумців, створює спільноту, в якій дівчата підтримують одна одну, діляться ідеями та розвиваються разом. STEM is FEM був ініційований українським ІТ-підприємцем та засновником технологічної компанії Roosh Сергієм Токарєвим. У 2022-2023 роках в рамках проєкту пройшов освітній курс "Урбаністика", учасниці якого вивчали основи архітектури та містобудування з українськими та закордонними експертами та експертками.

Docudays UA — найбільший в Україні міжнародний кінофестиваль документального кіно про права людини, заснований у 2003 році. Мета фестивалю — сприяти дотриманню й захисту прав людини та основоположних свобод, утверджувати розуміння людської гідності як найвищої цінності, підвищувати рівень громадянської активності в Україні, сприяти розвитку документального кіно. Docudays UA проходить щороку, після завершення фестивальної програми у регіонах України відбуваються покази найкращих стрічок.

Нагадаємо, Рубрика повідомляла, що Україна та Світовий банк обговорили існуючі проєкти та процес підготовки нових системних проєктів відбудови, згідно з визначеними пріоритетами звіту RDNA2.

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: