fbpx
Сьогодні
14:13 08 Чер 2023

рф подала в Гаагу на Україну за нібито знищення Каховської гідроелектростанції

До Міжнародного кримінального суду і Міжнародного суду ООН звернулась російська федерація зі звинуваченнями проти України в нібито руйнуванні Каховської ГЕС "масованими артилерійськими обстрілами".

Як пише Рубрика, про це повідомили російська служба BBC News, Офіс генпрокурора.

Окупанти, які захопили Каховську ГЕС на самому початку повномасштабного вторгнення, заявили, що Україна нібито перед обстрілом максимально підняла рівень води у водосховищі.

"Київський режим не тільки завдав масованих артилерійських ударів по греблі в ніч на 6 червня, а й навмисно підняв рівень води в Каховському водосховищі до критичної позначки", – заявив російський дипломат Олександр Шульгін в МКС.

Україна 6 червня також звернулася до МКС через підрив росіянами Каховської ГЕС.

"Генеральний прокурор Андрій Костін поінформував прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана про підрив дамби Каховської ГЕС російськими окупаційними військами. Також генпрокурор підписав і направив документ, у якому українська сторона надає Офісу прокурора МКС усю необхідну інформацію", – йдеться у повідомленні Офісу Генерального Прокурора.

Костін назвав російську атаку на Каховську ГЕС − воєнним злочином і додав, що зробить усе, аби притягнути винних до відповідальності.

Довідка

Президент Володимир Зеленський раніше заявив, що таку потужну споруду неможливо зруйнувати артилерією ззовні, для руйнування такого масштабу підрив мав бути здійснений зсередини.

Гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота повідомив: "Щоб підірвати дамбу, в одне місце треба скинути щонайменше три авіабомби по півтонни. Це неможливо зробити ударом однієї ракети. Потужний вибух (на Каховській ГЕС – ред.) був у трьох місцях станції. При демонтажі станції ми це все побачимо.

Станція (Київська ГЕС – ред.) захищена як з повітря, так і зсередини. Тому ніяких застережень на сьогоднішній день ми не бачимо (щодо можливого удару чи підриву Київської ГЕС – ред.).

Вони (окупанти – ред.) не могли цього зробити коли знаходилися від київської станції буквально за 5 км – в Димері. То сьогодні тим більше вони нічого не зможуть зробити з нашою станцією".

Сирота також додав, що потужний вибух на Каховській ГЕС був у трьох місцях станції − і це буде видно під час демонтажу станції.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: