fbpx
Сьогодні
16:18 05 Чер 2023

Прем’єр Бельгії підтвердив розслідування можливого використання її зброї в росії: в ГУР відреагували

English version here

Фото: Reuters

Уряд Бельгії звернувся до України за роз'ясненнями щодо повідомлень про те, що гвинтівки бельгійського виробництва використовувалися проукраїнськими силами для боротьби з російськими військами на західному кордоні рф. В українській розвідці відповіли, що питання щодо використання зброї іноземного виробництва на території рф необхідно ставити російським добровольцям.

Про це пише Рубрика з посиланням на заяву бельгійського прем'єр-міністра Александра Де Кроо, яку цитує Reuters, та на коментар Суспільному,  речника Головного управління розвідки Міноборони Андрія Юсова.

У суботу The Washington Post із посиланням на розвідувальні дані повідомила, що бійці "Російського добровольчого корпусу" і легіону "Свобода Росії", які воюють на боці України і наприкінці травня вторглися в Бєлгородську область, користувалися щонайменше чотирма тактичними транспортними засобами, переданими раніше Україні західними державами.

"Наше міністерство оборони та його розвідувальні органи розпочали розслідування і просять надати інформацію, щоб визначити, що саме сталося", – заявив де Кроо в ефірі бельгійської радіостанції Radio 1.

"Європейська зброя постачається в Україну за умови, що вона буде використовуватися на українській території з метою захисту цієї території. І ми маємо суворий контроль, щоб переконатися, що це так", – сказав він.

Де Кроо відмовився коментувати можливі наслідки, якщо ці повідомлення підтвердяться.

"Ми не повинні забігати наперед. Але ми аналізуємо ситуацію і поставимося до цього дуже серйозно", – сказав прем'єр-міністр.

В українській розвідці заявили, що питання щодо використання зброї іноземного виробництва на території рф необхідно ставити "Російському добровольчому корпусу" (РДК) та легіону "Свобода Росії".

"Наскільки відомо, то вони вже давали коментарі з цього приводу. Зокрема, стосовно затрофеєної/перетрофеєної зброї техніки чи озброєння. Що стосується інших питань, то я думаю що Міністерство оборони прокоментує належним чином", — сказав Юсов.

Він додав, що представники "Російського добровольчого корпусу" (РДК) та легіону "Свобода Росії" діють на території рф автономно.

Довідка

У неділю з посиланням на джерела повідомлялося, що міністерки оборони й закордонних справ Бельгії Людівін Дедондер та Хаджа Лябіб якнайшвидше зв'яжуться з українською владою, щоб отримати роз'яснення ситуації.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: