fbpx
Сьогодні
11:54 28 Тра 2023

Глава Білого дому оголосив про досягнення угоди щодо межі державного боргу США

Фото: ОПУ

Президент Сполучених Штатів Джо Байден оголосив про досягнення угоди зі спікером Палати представників Конгресу США щодо межі державного боргу. Це дозволить країні уникнути дефолту.

Про це інформує Рубрика, посилаючись на заяву, оприлюднену на сайті Білого дому.

"Це — важливий крок уперед, який скорочує витрати, одночасно захищаючи критично важливі програми для працівників і розвиваючи економіку для всіх. І ця угода захищає мої та демократів Конгресу ключові пріоритети та законодавчі досягнення", — зазначив американський лідер.

Байден підкреслив, що угода дозволить Сполученим Штатам уникнути дефолту.

"Угода є компромісом, а це означає, що не всі отримують те, що хочуть. Така відповідальність управління. Ця угода є гарною новиною для американського народу, бо вона запобігає тому, що могло б стати катастрофічним дефолтом і призвести до економічного спаду, спустошення пенсійних рахунків та втрати мільйонів робочих місць", підкреслив президент США.

Як повідомляє Bloomberg, перемовини щодо угоди тривали півтори години. Спікер Палати представників Кевін Маккарті у коментарі журналістам заявив, що проведе ще одну розмову з президентом цього ж дня.

А сам законопроєкт, який регулює межу держборгу, має бути винесений на голосування в середу, 31 травня.

"У нас ще багато роботи, але я вважаю, що ця угода в принципі гідна американського народу", — сказав Маккарті журналістам у Капітолії.

Угода передбачає:

  • призупинення дії ліміту боргу до січня 2025 року,
  • тимчасове обмеження програми продовольчої допомоги,
  • обмеження витрат у бюджетах на 2024 та 2025 роки,
  • повернення невикористаних коштів від програм, пов'язаних із COVID-19,
  • прискорення процесу отримання дозволів на деякі енергетичні проєкти.

Довідка

Раніше міністерство фінансів США попереджало, що федеральному уряду може не вистачити грошей для покриття всіх своїх зобов'язань вже першого червня, тобто через тиждень.

Проте 25 травня мінфін оголосив про плани продажу боргу на суму 119 мільярдів доларів, термін погашення якого настане першого червня – натяк на те, що ця дата не є залізобетонним дедлайном й настанням дефолту.

Експерт інвестиційного банку Goldman Sachs Алек Філліпс вважає, що влада США має час до восьмого або дев'ятого червня – за його словами, ці дати, найімовірніше, будуть останніми днями, коли реально залишиться можливість уникнути дефолту.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: