fbpx
Сьогодні
Фото 15:43 27 Тра 2023

Екорішення: у Тернополі для очищення води в став внесли біологічну пасту

English version here

Фото: Тернопільська міська рада

У Тернополі задля очищення води у став внесли біологічну пасту, яка буде пригнічувати розмноження синьо-зелених водоростей.

Про це інформують на сайті Тернопільської міської ради, пише Рубрика.

У чому проблема?

З настанням теплої сонячної погоди і підвищенням температури повітря у воді активно розмножуються
синьо-зелені водорості.

Поширюючись, синьо-зелені водорості пригнічують процеси розщеплення органічних речовин у водоймищах, спричиняють накопичення токсичних речовин, поглинають кисень водоймищ, призводять до масового їх забруднення.

"Цвітіння води" супроводжується зміною забарвлення води, характерним неприємним запахом, порушенням гідрохімічного режиму, зниженням прозорості, дефіцитом розчинного у воді кисню і, як наслідок, загибеллю водних живих біоресурсів.

Причини "цвітіння води":

  • Надходження у водні об'єкти недостатньо очищених стічних вод, що містять значну кількість фосфатів, та надходження з полів мінеральних добрив при випадінні зливових дощів.
  • Висока зарегульованість річок, мала течія, або її відсутністью
  • Підвищена температура води.

Яке рішення?

У Тернополі продовжується реалізація програми з відновлення екосистеми ставу та інших водойм міста.

У ставкову воду внесли 192 кілограми пасти хлорели.

очищення ставу Тернопіль

Фото: Тернопільська міська рада

"Ця паста сприяє очищенню ставу, пригнічує розвиток синьо-зелених водоростей і збагачує воду киснем", пояснюють міськраді.

Як це працює?

"На сьогодні цей метод є одним з найсучасніших та найдієвіших способів біологічної очистки води", – наголосили чиновники.

очищення ставу Тернопіль

Фото: Тернопільська міська рада

Вносили суспензію хлорели в Тернопільський став уздовж берегової лінії від вулиці Чумацької до пляжу Циганка та навколо острівця Чайка.

Уперше процедуру біологічної очистки ставу суспензією хлорели в Тернопільському ставі спеціалісти-екологи провели ще у 2021 році.

очищення ставу Тернопіль

Фото: Тернопільська міська рада

"Цей захід довів свою ефективність, оскільки зменшилося "цвітіння" водойми та поліпшилися якісні показники води для забезпечення нормального розвитку й життєдіяльності живих організмів", – повідомила пресслужба міської ради.

Довідка

Хлорела — рід мікроскопічних одноклітинних зелених водоростей, має вигляд мікроскопічної нерухомої кульки від 2 до 10 мкм у діаметрі.

Зовні клітини вкриті твердою двоконтурною оболонкою целюлозної природи. Оболонка багатьох видів містить шар спорополеніна, що надає їй хімічної стійкості та міцності.

Хлорела є ефективним органічним засібом боротьби з синьо-зеленими водоростями. При великій концентрації хлорели вода стає насичено зеленого кольору. Найпоширенішою є Chlorella vulgaris. За даними фахівців, їй близько 2 мільярдів років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: