fbpx
Сьогодні
Відео 17:22 18 Тра 2023

Президент вніс пропозицію щодо створення меморіалу пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

English version here

Фото: Офіс Президента

Під час заходів до Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу президент України Володимир Зеленський запропонував створити меморіал у пам'ять про жертв тих подій.

Про це пише Рубрика, посилаючись на виступ Глави держави в День боротьби за права кримськотатарського народу та вшанування пам'яті жертв депортації кримських татар.

"Історія – це не тільки події, а й місця, в яких серця людей завмирають, коли торкаються трагічних моментів історії. Кримськотатарський народ заслуговує на такий повноцінний центральний меморіал, який нагадував би про злочин, що був скоєний проти нього, про жертви депортації та про силу народу, який зберігся. Мені здається, це дуже важливо", наголосив Президент.

Зеленський нагадав, що нині вся українська родина вшановує пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу, проти якого 79 років тому був скоєний злочин геноциду.

"Сотні тисяч людей були вигнані на чужину. Увесь народ позбавили рідного дому і намагалися стерти у Криму все, що говорило саме про нього", підкреслив український лідер.

Зеленський також звернувся до лідера кримських татар Мустафи Джемілєва з пропозицією про спільну роботу над концепцією меморіалу.

"Пане Мустафо, я пропоную, щоб ми разом із вами попрацювали над такою пропозицією. Щоб з'явилося таке місце. Я думаю, за 80 років народ це заслужив. Я впевнений, що це важливо для всієї України", додав Глава держави.

Нагадаємо, що 18 травня на залізничному вокзалі у Києві відбувся меморіальний захід "Пам'ятаємо історію – повертаємо територію". Головний прапор України у Києві також приспустили на знак солідарності з кримськотатарським народом.

Офіційні заходи заплановані у багатьох містах України та світу – Празі, Берліні, Варшаві, а також у Литві, Канаді та інших країнах.

Міністерство закордонних справ України скерувало директиви всім дипломатичним представництвам за кордоном, щоб 18 травня поряд із державним прапором підняли кримськотатарський національний прапор.

Довідка

Як писала Рубрика, 18 травня, в Україні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановується пам'ять жертв геноциду кримських татар.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року.

Упродовж трьох днів десятками залізничних вагонів було силоміць вивезено близько 200 тисяч людей.

Щороку в Криму з нагоди роковин Дня пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу відбувалися масові заходи. Зокрема, жалобний мітинг у центрі кримської столиці. Але після окупації півострова росією проведення подібних акцій у центрі Сімферополя заборонили.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: