fbpx
Сьогодні
21:31 05 Тра 2023

У Мінінфраструктури презентували систему DREAM, яка створена для забезпечення прозорості у відбудові України

Фото: Ілюстративне

У п'ятницю, 5 травня, у Мінінфраструктури презентували нову систему DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accounable Management) із гаслом "Прозорість не тільки всередині країни, а і для всього світу". Вона створена для управління відбудовою країни, у яку громади зможуть вносити свої проєкти, залучати для них фінансові ресурси та керувати будівництвом.

Як інформує Рубрика, про це повідомляє Громадське.

У міністерстві запевняють, що завдяки DREAM кожен громадянин України зможе моніторити проєкти відновлення на кожному етапі. Система буде показувати проєктну документацію, джерела фінансування, обсяг та характер закупівель товарів та послуг, а також статус виконання будівельних робіт.

Нововведення дозволить залучити більше грошей від міжнародних донорів для відбудови України, розповідає очільник Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм.

"Коли система запрацює — ми будемо знати конкретно, що нам потрібно зробити, знатимемо скільки це коштує, найголовніше — ми зможемо за цим слідкувати", — наголосив Найєм.

Також вже заплановано засідання міжвідомчої робочої групи, яка визначає перелік проєктів, що будуть профінансовані з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

У відкритому доступі для всіх користувачів система з'явиться 21 червня, після презентації її у Лондоні на Ukraine Recovery Conference.

  • Які об'єкти планують відбудувати першочергово?

Заступниця міністра інфраструктури Олександра Азархіна розповіла, що відомство вже заклало пріоритети фінансування проєктів, які ґрунтуються на питанні:

"Скільки людей зможуть отримати завдяки цій інвестиції доступ до базових послуг, які забезпечують її життєдіяльність?".

За її словами, йдеться перш за все про критичну інфраструктуру — водопостачання, водовідведення, електропостачання, теплопостачання. Після цього йде транспортна інфраструктура та інші об'єкти.

"По факту ми рахуємо кількість людей, які є вже користувачами цієї послуги і скільки людей можуть стати користувачами цієї послуги", — пояснила Азархіна.

Вона додала, що під кожну окрему програму міжнародні партнери можуть обрати різну пріоритетність фінансування.

  • Збитки через напад росії

За даними Київської школи економіки (KSE), станом на березень 2023 року загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення росії, оцінюється в 143,8 мільярда доларів.

За понад рік повномасштабної війни росія зруйнувала та пошкодила в Україні більш як 150 тисяч житлових будинків, серед яких приватні, багатоквартирні будинки й гуртожитки.

Президент України Володимир Зеленський у листопаді 2022-го заявляв, що на відновлення країни потрібно понад трильйон доларів. До робіт залучать десятки країн-партнерів. За його словами, буде створена спеціальна система шефства, яка дасть змогу передовим країнам і компаніям допомогти у відновленні українських областей, міст, галузей і підприємств.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: