fbpx
Сьогодні
21:46 05 Тра 2023

Американські лікарі провели унікальну операцію на мозку дитини в утробі матері

Нову операцію на мозку дитини ще до її народження для лікування рідкісного захворювання успішно провела команда лікарів у Бостоні.

Деталі процедури, яка відбулася в березні, опублікували в медичному журналі Stroke 4 травня, передає CNN.

У немовляти було рідкісне захворювання мозку, відоме як мальформація вени Галена. Це небезпечна патологія, яка спостерігається в деяких новонароджених. Вона може призвести до загибелі дитини в перші дні її життя, а тим, хто виживе, загрожує крововиливом у мозок.

Зазвичай немовлят із таким захворюванням лікують після народження за допомогою катетера, щоб вставити крихітні спіралі для уповільнення кровотоку. Однак лікування часто відбувається надто пізно, зазначив радіолог Бостонської дитячої лікарні Даррен Орбах.

Але для цієї операції було двоє пацієнтів: мати Кеніятта Коулман та її дитина.

Спершу лікарі переконалися, що плід стоїть обличчям у правильному положенні, головою до черевної стінки матері. Тоді дитині ввели ін'єкції, щоб вона не рухалася й не відчувала болю. Після цього лікарі ввели голку в черевну стінку, обережно протягнувши крізь голку катетер, щоб крихітні металеві спіралі могли заповнити вену, уповільнити кровотік і знизити тиск.

Стан дитини одразу покращився, а сканування показало зниження артеріального тиску в ключових ділянках. Через два дні після операції в Кеніятти почалися пологи й народилася дочка Денвер. Обстеження показало, що з немовлям усе нормально.

Минуло вже два місяці після народження, і зараз немає ознак того, що дитина потребує додаткових втручань. Денвер не вживає ліків проти серцевої недостатності, а її неврологічне обстеження в нормі.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: