fbpx
Сьогодні
Фото 17:05 13 Кві 2023

Уперше в Україні для обстеження дитини в Охматдиті застосували ендокапсулу: навіщо це рішення

Фото: З відкритих джерел

В столичному Охматдиті вперше в Україні використали ендокапсулу, яка є унікальною технологією для дослідження слизової тонкого кишківника, для обстеження дитини.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук пресслужби НДСЛ "Охматдит".

У чому проблема?

Звичайні методи, які застосовують при дослідженні кишківника не завжди можуть показати справжню картину стану органу. Особливо це стосується всіх важкодоступних ділянок кишківника.

Яке рішення?

Ендоскопія за допомогою капсули — це технологія, яка дозволяє побачити слизову оболонку тонкого кишківника, оскільки іншими методами досліджень побачити її зміни неможливо.

Як це працює?

Дослідження проводиться за допомогою камери у вигляді маленької капсули. Її застосування можливо навіть у маленьких дітей (віком від 2 років).

ендокапсула, Охматдит діти

Фото: НДСЛ Охматдит

Показанням для дослідження за допомогою ендокапсули є:

  • шлунково-кишкова кровотеча та анемії нез`ясованої етіології;
  • підозра на поліпи або новоутворення в тонкій кишці;
  • судинні мальформації;
  • підозра на хворобу Крона, тощо.
ендокапсула, Охматдит діти

Фото: НДСЛ Охматдит

Зазвичай пацієнти самостійно ковтають капсулу, як звичайну таблетку, запиваючи ковточком води.

У випадках, коли самостійно пацієнт проковтнути капсулу не може, її можна опустити в дванадцятипалу кишку за допомогою ендоскопа, при цьому пацієнт спить під пильним наглядом анестезіологів і не відчуває дискомфорту.

Протягом дослідження пацієнт може стрибати, ходити, бігати, сидіти, лежати, грати. Через годину від проковтування капсули, вже можна пити, а через три – їсти. При цьому пацієнт перебуває в стаціонарі під наглядом кваліфікованих лікарів і сестер.

Перший пацієнт, якому ввели ендокапсулу 

Першим пацієнтом став хлопчик 12 років, у якого ендоскопічно визначались зміни слизової верхніх та нижніх відділів шлунково-кишкового тракту та дихальних шляхів, що більш характерно для хвороби Крона.

ендокапсула, Охматдит діти

Фото: НДСЛ Охматдит

Однак гістологічно чітких даних на користь того чи іншого виду запальних захворювань кишківника не виявлялось.

ендокапсула, Охматдит діти

Фото: НДСЛ Охматдит

За допомогою капсули вдалось побачити зміни слизової тонкого кишківника, а саме афти та рубці. Саме дослідження за допомогою ендокапсули допомагає виявити патологію тонкої кишки, в той час, коли іншими методами це зробити не можливо.

ендокапсула, Охматдит діти

Фото: НДСЛ Охматдит

Ендокапсули є абсолютно безболісним та безпечним для пацієнта, адже капсула є одноразовою, під час дослідження капсула проходить самостійно шлунково-кишковий тракт і виходить природнім шляхом.

Що відомо про Охматдит

Охматдит — це найбільша дитяча лікарня в Україні. Заклад розміщений у Києві та надає спеціалізовану висококваліфіковану медичну допомогу.

За результатами акредитації у 2008 році лікарня підтвердила вищу категорію. Щорічно в стаціонарі на 620 лікарняних ліжках проходять лікування до 18 тисяч дітей. Також близько 20 тисяч отримують невідкладну допомогу в травматологічному пункті лікарні.

Нагадаємо, художниця створює малюнки в лікарні Охматдит, що надихають маленьких пацієнтів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: