fbpx
Сьогодні
20:17 26 Кві 2023

Унаслідок агресії рф в Україні загинули понад 10 тисяч мирних жителів, – Костін

У братській могилі залишаються ще десятки тіл

Наразі зафіксовані понад 80 000 воєнних злочинів, вчинених рф в Україні.

Такі дані оприлюднив Генеральний прокурор Андрій Костін на відкритих слуханнях Комітету Європейського парламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ, передає у Фейсбук Офісу генерального прокурора.

"Наразі зафіксовано понад 80 000 воєнних злочинів, вчинених рф в Україні. Понад 10 000 мирних жителів загинули, понад 13 000 – отримали поранення, понад 98 000 об'єктів цивільної інфраструктури були пошкоджені або зруйновані", – заявив Костін.

За його словами, ще довго одним з пріоритетів України залишатиметься відшкодування збитків і руйнувань, завданих росією. Світовий банк оцінює збитки в 411 мільярдів доларів, додав генпрокурор.

"Сподіваємось на підтримку ЄС у створенні Реєстру збитків та подальшу співпрацю у розшуку та арешті активів, пов'язаних з фінансуванням агресії", – сказав Костін.

Він висловив вдячність за міцну позицію, підтримку та практичні кроки щодо створення Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії (ICPA).

Він збиратиме та координуватиме інформацію і докази проти лідерів, відповідальних за планування, підготовку, початок або ведення цієї агресивної війни для майбутніх судових процесів.

Планується, що ICPA запрацює з кінця червня поточного року (на базі Євроюсту).

"Ми вдячні всім державам і партнерам, які висловили готовність відрядити експертів і прокурорів до ICPA", – наголосив Костін.

Довідка

ПрезидентУкраїни Володимир Зеленський поінформував лідера Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпіна про те, що російська федерація за період повномасштабного вторгнення викрала 20 тисяч українських дітей.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: