fbpx
Сьогодні
19:47 28 Кві 2023

Євросоюз ще на рік продовжив нульові мита на український експорт

У п'ятницю, 28 квітня, Уряди країн-членів Європейського союзу погодилися продовжити ще на рік призупинення мит і квот на експорт із України.

Про це пише Reuters із посиланням на представників Швеції, яка головує в Раді ЄС.

Попереднього дня, 27 квітня на сайті Європарламенту повідомлялося, що призупинення мит стосується фруктів і овочів, на які поширюється система вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції та продуктів її перероблення, на які діють тарифні квоти.

Щодо промислової продукції, то вона підпадає під нульове мито з 1 січня 2023 року згідно з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Також повідомлялося, що в ЄС досягли компромісу щодо імпорту української агропродукції. Єврокомісія вирішила заборонити ввезення з України п'яти товарів.

Ідеться про імпорт:

  •  пшениці,
  • кукурудзи,
  • ріпака,
  • соняшника ,
  • соняшникової олії.

За даними видання RMF, імпорт цих товарів становить 90% всього імпорту з України до ЄС.

Довідка

У червні 2022 року ЄС на рік скасував мита на українські товари, щоб підтримати економіку України після повномасштабного російського вторгнення.

Однак призупинення мит викликало скарги з боку деяких європейських фермерів.

Кульмінацією стала заява низки країн по сусідству з Україною про дестабілізацію внутрішніх аграрних ринків через українську сільськогосподарську продукцію, яка мала б проходити транзитом до третіх країн, але часто залишалася в Європі.

Так, уряд Польщі вирішив до 30 червня заборонити імпорт сільськогосподарських товарів із України. Аналогічне рішення ухвалили в Угорщині.

Згодом президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн надіслала листи п'ятьом країнам — Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччині та Угорщині — з пропозиціями щодо розв'язання проблем імпорту українського зерна. Зокрема, Єврокомісія вирішила виділити додаткові 100 мільйонів євро допомоги фермерам, які зазнали збитків.

Зрештою, Україна домовилася про збереження транзиту зерна з Угорщиною, Словаччиною, Польщею, Румунією та Болгарією.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: