fbpx
Сьогодні
09:09 23 Кві 2023

У Офісі Президента заявили, що у росії створили понад 70 таборів для "перевиховання" депортованих дітей з України

English version here

Фото: verkoka/Depositphotos

У росії створили більш як 70 таборів для "перевиховання" дітей, примусово вивезених із тимчасово окупованих територій України. При цьому неповнолітніх українців постійно перевозять, щоб українська сторона не змогла їх знайти.

Про це заявила Дар'я Герасимчук, радниця-уповноважена президента України з прав дитини, в етері телемарафону, передає Еспресо.

Герасимчук пояснила, що за допомогою примусових "медоглядів" окупанти відбирають найздоровіших дітей для поповнення своєї нації.

Водночас згодом у них з'являються "дивні страшні діагнози", після чого їм пропонують пройти лікування на території рф.

"Росіяни абсолютно різними способами викрадають українських дітей. Питання з "лікуванням" – це швидше не спосіб викрадення, це спосіб відбору дітей, щоб поповнити російську націю…

Куди везуть росіяни українських дітей, теж незрозуміло до кінця. Ми маємо дослідження Єльської лабораторії гуманітарних досліджень, де визначено уже понад 70 російських таборів, де утримують українських дітей.

Хоча їх постійно переміщують. Та сама ситуація і з іншими дітьми, яких викрадає російська влада. Вони роблять все для того, щоб ми їх не знайшли", – наголосила Дар'я Герасимчук.

Одночасно росіяни вчиняють злочин депортації під прикриттям "благих намірів".

"Але це дуже далеко від чогось хорошого для наших дітей. Те, що розповідають діти, коли повертаються, жахає. Їх намагаються зламати абсолютно. Роблять все, щоб дитина зненавиділа власних батьків. Нав'язують дитині думку, що своїм батькам і рідним вона більше не потрібна", – розповіла уповноважена.

Зокрема вона ствердила, що нині на порталі "Діти війни" містяться дані щодо 19 393 депортованих до рф дітей, однак насправді росіяни могли вивезти близько 200-300 тис. осіб.

"Не означає, що це остаточний список … Мова насправді йде про декілька сотень тисяч викрадених дітей, це 200-300 тисяч", – пояснила уповноважена президента України з прав дитини.

Варто зазначити, що депортовані з тимчасово захоплених територій до росії малолітні українці зазнають тілесних та психологічних покарань. Приводом до "виховної роботи" є відмова виконувати слова гімну рф і згадки, що вони – громадяни України.

Нагадаємо, що міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук звернулася до росіян, які усиновлюють українських дітей, вивезених насильно на територію рф. Вона наголосила, що всі "прийомні батьки" та "опікуни" рано чи пізно відповідатимуть за те, що зробили.

А влада росії заявила про намір відправити "на відпочинок" 26 тисяч дітей, які проживають на окупованих територіях України. 6 тисяч із них планують вивезти до рф.

Відповідну заяву 19 квітня озвучила заступниця голови уряду рф з питань соціальної політики Тетяна Голікова, яка перебуває під міжнародними санкціями. Вона повідомила, що 20 тисяч українських дітей із захоплених територій, які Москва називає "новими регіонами", зможуть відпочити влітку в "місцевих установах".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: