fbpx
Сьогодні
14:06 20 Бер 2023

Боррель заявив, що ЄС буде виробляти боєприпаси для України швидко, дешево та у необхідній кількості

English version here

Країни ЄС чітко знають, яких боєприпасів потребує Україна для захисту від російської агресії, та розглядають шляхи, як задовольнити ці потреби якомога швидше, із меншими витратами та у необхідних обсягах.

Про це у Брюсселі заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє Укрінформ.

«Ми виділяємо 2 млрд євро, щоб закупити ці боєприпаси. Ми знаємо, якого роду боєприпасів потребує Україна, – (калібру) 155, 152, 102 мм – залежно від обладнання, яке вони мають. Деяке залишилося ще з радянських часів, частина прийшла із нашою нещодавньою допомогою. Ми надаємо ті боєприпаси, яких вони потребують, і ми знаємо, чого вони потребують, з цим немає жодних проблем», – сказав високий представник ЄС.

Він відповів на запитання журналістів щодо ймовірного рішення окремих країн, наприклад Німеччини, здійснювати постачання боєприпасів для України самотужки, за межами спільного оборонного замовлення на їхнє виробництво на європейському ВПК.

«Нічого не виключається. Ми маємо визначену мету – надати боєприпаси для України. Швидше, у якомога більшій кількості та за якомога меншої ціни. Треба бути практичними: швидко, дешево та у необхідному обсязі. Якщо Німеччина має спроможності зробити це – нічого не виключається. Але важливо, наскільки це можливо, рухатися вперед разом. Є проєкт і пропозиції від Європейського оборонного агентства, до цього проєкту приєдналися 15 країн-членів. Але це не виключає й інших дій», – додав Боррель.

Довідка

Єврокомісія та Європейська служба зовнішніх дій запропонували триєдиний підхід для прискорення постачання в Україну боєприпасів, яких вона гостро потребує.

Зокрема, планується виділити 1 млрд євро для компенсації країнам ЄС негайних поставок вже існуючих боєприпасів, ще 1 млрд євро буде спрямований на спільне замовлення таких боєприпасів у європейської оборонної промисловості, для поповнення арсеналів та продовження постачання боєприпасів в Україну. Третя складова цього плану передбачає розвиток виробничих спроможностей європейського ВПК для вирішення викликів, що постають перед ЄС у сфері безпеки у зв'язку із російською агресією

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: