fbpx
Сьогодні
12:59 08 Кві 2023

Лісовий відреагував на скандал з викладачкою в Ірпені щодо мови: "поведінка не відповідає участі у формуванні нації"

На скандал з російськомовною викладачкою філософії в Державному податковому університеті в Ірпені, що на Київщині, відреагував міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук очільника МОН.

Очільник МОН заявив, що надихається сміливим кроком студентів, які надали розголосу цій історії попри погрози викладачки.

"Дивно, коли учні чи студенти виявляють вищий рівень свідомості, ніж їхні викладачі.

Ми перетворили мову на інструмент політичних маніпуляцій. Не ми використовували її як привід для агресії. Ми лише захищаємо свій український простір і свою свободу", підкреслив міністр.

Лісовий заявив, що будуть вжиті відповідні заходи щодо такого педагога.

"Кейс із викладачкою закладу освіти, яка не спроможна опанувати державну мову, – це пряме порушення чинного законодавства", підкреслив глава відомства.

Міністр вважає, що саме освітяни формують націю, тому поведінка викладачки філософії "не відповідає її ролі".

"Якщо хтось, викладаючи українською, на перерві переходить на російську, – він чи вона насправді демонструє дітям своє скептичне, зневажливе ставлення до держави", підкреслив Лісовий.

Міністр також закликав батьків формувати україномовне середовище для дітей.

"Я безмірно радію, коли чую, як російськомовні люди спілкуються з власними дітьми українською.

Дякую всім тим російськомовним, які перейшли на українську, і закликаю: формуйте навколо своїх дітей українськомовне середовище – мультфільми, кіно, книги, коло спілкування, контент у мережі", – заявив очільник міністерства.

Нагадаємо, в Ірпені розгорівся мовний скандал з викладачкою філософії, яка відмовилась проводити пари державною мовою. Вона заявила, що усі охочі опановувати предмет українською мовою можуть зробити це самостійно.

Мовний омбудсмен також подякував студентам за активну життєву позицію. А також анонсував початок заходів державного контролю щодо дотримання норм мовного законодавства у закладах освіти.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: