fbpx
Сьогодні
Фото 14:04 08 Кві 2023

Чеські собаки будуть повідомляти українцям про радіоактивну загрозу: як це працює

English version here

У Чехії прості місцеві мешканці та їх домашні улюбленці допомагають українцям моніторити радіацію та забруднення повітря.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Чисте повітря для України.

У чому проблема?

Під час обстрілів російськими загарбниками були зруйнована не тільки інфраструктура населених пунктів. Під руйнацію потрапили і станцій моніторингу радіаційного фону та якості повітря.

Яке рішення?

Розповідають, що цього року у Чехії стартувала фандрайзингова кампанія "100 станцій для України", яку розпочала чеська громадська організація Arnika. Вона реалізує в Україні програму "Чисте повітря для України".

Як наголошують у виданні, чехи збирають кошти на виготовлення нових станцій моніторингу радіаційного фону та якості повітря для Української мережі EcoCity. Потім ними замінять зруйновані російськими окупантами. А також розширять точки контролю радіації.

собаки, радіація, Чехія

Фото: Все про повітря

"Наша неприбуткова організація "Арніка" працює в Україні з 2018 року. Зокрема, ми підтримали створення найбільшої Української мережі моніторингу якості повітря EcoCity", – каже Марцела Черноцова.

Вона є координаторкою міжнародного чесько-українського проєкту "Чисте повітря для України" (ГО «Арніка», Чехія).

Як це працює?

"З 2018 року було виготовлено більше 700 таких станцій моніторингу якості повітря, більшість безоплатно надано громадським організаціям, активістам та волонтерам, школам і університетам. Початок повномасштабного вторгнення рф в Україну призвів до часткового руйнування мережі громадського моніторингу якості повітря по всій Україні.

собаки, радіація, Чехія

Фото: Все про повітря

Майже 200 станцій EcoCity, попри військові дії, щоденно забезпечують моніторинг якості повітря в різних регіонах, мирних і окупованих. Також оцінюють концентрацію різних забруднювачів та рівень радіації 24/7.

Зараз мережа EcoСity передає дані про рівень радіації безпосередньо з прифронтових територій, близьких до окупованих, зокрема з району найбільшої в Європі Запорізької атомної станції.

Тож ми з колегами та друзями хочемо допомогти українцям. І не лише гуманітарною допомогою, але і зі збереженням здоров'я. Тож ми доклали особисті кошти на виготовлення нових станцій із датчиками радіації", розповіла вона.

Програма "Чисте повітря для України" оперативно адаптувалась до потреб та реалій війни. Оскільки українці найбільше переживають через загрозу ядерного удару або хімічної атаки, то станції обладнують сенсорами радіаційного фону. Також і на вибір хлору, аміаку, фосфіну.

Перші чотири станції моніторингу радіаційного фону та забруднення повітря вже передані українцям.

собаки, радіація, Чехія

Фото: Все про повітря

І першими до кампанії долучилися друзі із спільноти любителів тварин та дружні освітні заклади.

"Аслан – означає Лев. Це мій пес, веселий пес, який понад усе любить свободу та свій дім і хоробро захищає свої права на щастя. Я хочу, щоб українці та ваші домашні улюбленці завжди могли почуватися вільними та жили в безпеці.

Тому дарую цю станцію для моніторингу забруднення повітря та радіації в Україні", – каже Марцела Черноцова.

собаки, радіація

Фото: Все про повітря

Тож станція на ім'я Аслан показує рівень забруднення повітря та радіацію в Україні.

"Страката – це чеською мовою рябенька Це ім'я чудової собаки. Донором є жінка, яка є давнім прихильником Арніки та хоче допомогти боротися з росіянами та зробити внесок у перемогу свободи та демократії", – розповідає далі Марцела Черноцова.

Ця станція встановлена в університеті в Кропивницькому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: