fbpx
Сьогодні
Відео 20:29 02 Кві 2023

У Хмельницькому сотні людей прийшли до храму УПЦ МП, де побили військового: люди проголосували за перехід церкви до ПЦУ

Фото: Суспільне

У Хмельницькому близько 500 людей зібралися на акцію під храмом УПЦ МП після побиття військового, в УПЦ МП заявили про штурм. Крім того, активісти провели збори, на яких більшість проголосувала за перехід церкви до ПЦУ.

Про це повідомляє перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін у Telegram, УПЦ МП, Hromadske.

Кореспондент hromadske повідомляє, що територія собору була закрита. На вході стояли патрульні, серед натовпу є десятки поліцейських. Також присутні 20 військових, зокрема із 19-го окремого стрілецького батальйону, де служив постраждалий військовий. Ветерани, які служили із ним, зазначили, що зараз він у міській лікарні.

Першим про збір на акцію повідомив депутат Хмельницької обласної ради Віктор Бурлик, який і опублікував відео з храму. Учасники акції прийшли з прапорами та плакатом "Московський патріархат — прокляття України".

10 хлопців і дівчат залізли через паркан на територію храму, врешті учасники акції потрапили на територію.

 

Як повідомляється, біля входу в будівлю на територію церкви стоять священники, їх оточують кілька чоловіків спортивної зовнішності.

У свою чергу, в УПЦ МП заявили про штурм собору "радикалами", а інцидент у соборі — провокацією. Там заявили, що близько 50 прибічників ПЦУ та "радикалів" прорвалися на територію біля храму, штовхають вірян та кричать "Геть московського попа!", а парафіяни нібито "стримують рейдерів".

В УПЦ МП стверджують, що у неділю "переодягнений у військову форму чоловік вчинив напад на священнослужителя Свято-Покровського кафедрального собору Хмельницького, зірвав богослужіння, облив та пошкодив священне Євангеліє в присутності понад 100 прихожан".

Місцевий активіст Дмитро Гуцалюк заявив, що в неділю має відбутися голосування громади про перехід собору до ПЦУ.

Перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін закликав "знизити градус напруги й надати можливість відповідним службам розв'язати конфлікт, який виник, у правовий спосіб".

"Хотів би нагадати, що ми живемо в європейській, цивілізованій країні, де панує верховенство права. Ми не московити і не будемо уподібнюватися їхнім шляхам розв'язання конфліктних ситуацій. Як і личить цивілізованим людям, ми будемо будь-які конфлікти розв'язувати у правовий і законний спосіб", — сказав він.

А мер Хмельницького Олександр Симчишин закликав притягти до кримінальної відповідальності священика, який побив Ананьєва, а патрульних, які склали адмінпротокол на постраждалого, – звільнити. Міський голова пообіцяв, що в УПЦ МП заберуть право користування землею у Хмельницькому, відповідні рішення міськрада ініціюватиме й на обласному рівні.

Симчишин заявив, що діяльність УПЦ МП має бути заборонено по всій країні.

Пізніше стало відомо, що церкву опломбовують, створено комісію зборів громади. За інформацією "Суспільного", на зборах зареєструвалося 1235 людей. Вони більшістю голосів проголосували за перехід собору до ПЦУ. Ключі від храму передали комісії.

Довідка

Уранці в одному з храмів УПЦ МП в Хмельницькому вранці 2 квітня священнослужитель і віряни побили військового. Поліція відкрила провадження проти священника та військового.

Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин після інциденту з побиттям військового заявив, що міськрада на позачерговій сесії проголосує за припинення користування УПЦ МП всіма земельними ділянками на території громади.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: