fbpx
Сьогодні
Фото, відео 22:05 30 Бер 2023

В "Укрзалізниці" показали санітарний потяг, яким проводять евакуацію цивільних поранених

Фото: OBOZREVATEL

Із зони бойових дій поранених цивільних громадян вивозять спеціальним санітарним потягом "Укрзалізниці" який створили минулого року на замовлення "Лікарів без кордонів".

Про це повідомляє кореспондент OBOZREVATEL Андрій Жигайло.

Нагадаємо, "Лікарі без кордонів" є незалежною міжнародною медичною гуманітарною організацією.

Розповідають, що із квітня 2022-го цей поїзд здійснив уже 99 поїздок. Потяг перевіз понад три тисячі пацієнтів у різні регіони України.

санітарний потяг Укрзалізниця

Фото: OBOZREVATEL

27 березня санітарний потяг зробив свій 100-й рейс. В "УЗ" кажуть, що його маршрути та зупинки тримають у секреті з міркувань безпеки медиків та евакуйованих.

Цей поїзд "Укрзалізниця" побудувала із колишніх вагонів-ресторанів. У ньому є:

  • реанімація,
  • киснева станція,
  • автономна система електроподачі.
санітарний потяг Укрзалізниця

Фото: OBOZREVATEL

За один раз він може перевезти 43 важкохворих чи маломобільних пацієнтів та осіб, які їх супроводжують.

Перший свій рейс потяг здійснив у квітні минулого року до Лисичанська на Луганщині, коли звідти евакуювали цивільне населення. Також саме ним вивозили у більш безпечні регіони перших пацієнтів із деокупованих міст.

санітарний потяг Укрзалізниця

Фото: OBOZREVATEL

Одна поїздка зазвичай триває добу-півтори. Під час кожної з них у потязі працюють шість українських лікарів, 12 медсестер та близько 20 працівників "Укрзалізниці" та санітарів.

санітарний потяг Укрзалізниця

Фото: OBOZREVATEL

У залізничній компанії також розповіли, що медичні поїзди дозволяють евакуювати поранених, хворих і травмованих громадян, у тому числі дітей, для транспортування яких потрібні спеціальні умови та підтримка стабільного стану до прибуття до місця призначення.

санітарний потяг Укрзалізниця

Фото: OBOZREVATEL

"Ми вдячні "Лікарям без кордонів", десяткам українських та міжнародних медиків, що регулярно курсують на Донбас, Харківщину та український південь та допомагають рятувати українські сім'ї.

Залізниця робить це від самого початку повномасштабного вторгнення і не припинить ці рейси, доки в них буде потреба. Дякуємо також за експертизу та швидке порозуміння колегам із Міністерства охорони здоров'я", – сказав голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко.

Нагадаємо, що на Донбасі тривають запеклі бої. Тому вивозити поранених українських бійців із лінії фронту доводиться просто під вогнем противника. Рубрика публікувала кадри евакуації наших травмованих воїнів із передової.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: