fbpx
Сьогодні
13:45 26 Бер 2023

У Кіровоградській області зафіксували перший смертельний випадок від малярії

У Кіровоградській області 24 лютого цього року помер від тропічної малярії громадянин Німеччини, який тимчасово проживав у місті Світловодськ Олександрійського району. Це перший випадок в регіоні.

Про це пише Суспільне.

Виданню стало відомо про цей випадок. Інформацію підтвердила головна санітарна лікарка регіону Надія Оперчук.

Як повідомляє Суспільне, громадянин Німеччини їздив на Різдво у Республіку Уганда, там допомагав лікарні. 26 січня 2023 року повернувся в Україну.

Цього дня у нього погіршилось самопочуття – з'явилась слабкість, втрата апетиту, підвищилась температура до 38 градусів, лихоманка.

11 лютого чоловіка госпіталізували в інфекційне відділення Світловодської лікарні з підозрою на малярію, розповів директор медичного закладу Сергій Савич.

"У чоловіка виникли проблеми з серцем. Згідно кардіограми, у нього починався інфаркт. Лікар-інфекціоніст почав підозрювати малярію. Зробили аналіз і він підтвердився. P.falciparum — це найскладніша форма цього захворювання. У чоловіка була сильна інтоксикація організму, дуже знизився гемоглобін. Його під'єднали до кисню", зазначив він.

Головна санітарна лікарка розповіла, що 12 лютого хворого перевели на лікування у місто Кременчук Полтавської області, тому що там були протималярійні ліки. 24 лютого громадянин Німеччини помер.

На цей час невідомо чи був він щеплений проти малярії.

Які симптоми цієї недуги

Малярія – важке захворювання, що передається через укуси комарів, говорить Надія Оперчук. Підхопити недугу можна майже у 100 країнах світу, переважно в Африці, Азії, Південній та Північній Америці.

Симптоми малярії з'являються через 10-15 днів після укусу інфікованого комара. Перші ознаки – лихоманка, головний біль – можуть проявлятися слабко, що ускладнює виявлення хвороби.

Якщо ви повернулися з-за кордону й у вас спостерігається слабкість, втрата апетиту, нудота, температура тіла коливається від 38 до 40 градусів, періодичні напади лихоманки, потрібно негайно звернутись до сімейного лікаря, говорить головна санітарна лікарка.

Як вберегтися від малярії

Оперчук пояснила, що в Україні передача малярії комарами не відбувається і на цей час усі зареєстровані випадки захворювань – завезені.

В Україні вакцинація проти малярії не внесена в календар профілактичних щеплень, вона не є обов'язковою та має рекомендаційний характер.

У Кіровоградській області препарати для лікування малярії є, але в обмеженій кількості. При необхідності їх можна також замовити в аптеці.

Якщо ви плануєте подорож у регіони, де можна заразитись, перед поїздкою та після повернення треба прийняти профілактичні ліки, радить Надія Оперчук.

Купити таблетки можна в аптеці. За можливості уникати контактів з хворими людьми, які приїхали з Африки та Азії й мають підвищену температуру тіла.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: