fbpx
Сьогодні
11:00 19 Бер 2023

Екорішення: у Кропивницькому для відпрацьованих батарейок встановили 14 контейнерів

Компанія "Екостайл", яка займається вивезенням сміття, розпочала проєкт зі збору відпрацьованих батарейок у Кропивницькому. Для цього у місті встановили 14 відповідних контейнерів.

Про це Суспільному розповіла речниця компанії Галина Богомаз-Кулик.

Яка проблема?

Представниця "Екостайл" зазначила, що в Україну ввозять 165 мільйонів батарейок, 95% з них викидають в природу.

Там, як наслідок різних органічних реакцій та корозії шкідливі хімічні сполуки з батарейок потрапляють безпосередньо в навколишнє середовище: забруднюють водойми, грунт, потрапляють завдяки рослинам у харчові ланцюги. 

Наскільки шкідливо викидати батарейки у навколишнє середовище пояснила кандидатка біологічних наук Марія Боброва: "Я наполягаю на тому, аби люди сортували сміття, а батарейки здавали окремо у пункти приймання".

Батарейки, які викидають на звалища, залишаються під відкритим сонцем при підвищеній температурі. Вони містять токсичні речовинисполуки ртуті, хрому, свинцю, які разом з дощами потрапляють в ґрунт, забруднюючи його.

Одна батарейка забруднює 400 літрів води. З ґрунтовими водами шкідливі речовини потрапляють в навколишнє середовище — забруднюються водойми.

"Цю воду вживає риба, люди їдять рибу і до людського організму потрапляє свинець, який ніде не дівається і тільки накопичується", – навела приклад Марія Боброва.

Яке рішення?

Мета проєкту по збору батарейок – збільшити кількість елементів живлення, що потрапляють на перероблювання, а не в землю.

Партнером проєкту, який гарантує надійне перероблювання зібраних батарейок, є Всеукраїнський рух "Батарейки, здавайтеся!".

батарейки

Фото: Суспільне

Нині це єдина в Україні організація, яка відправляє на утилізацію 100% батарейок та надає про це звіти, сказала Галина Богомаз-Кулик.

"Завдяки проєкту ми хочемо зменшити кількість цих небезпечних відходів, які з домівок кропивничан потрапляють на сміттєзвалище. І водночас збільшити кількість батарейок, які будуть відправлені на перероблення". підкреслила вона.

Як це працює?

Контейнери встановили:

  • в обласній лікарні;
  • у дитячій обласній лікарні;
  • в обласній стоматологічній поліклініці;
  • в обласному центрі зайнятості;
  • в бібліотеці імені Євгена Маланюка;
  • у школі №37, що у селищі Нове;
  • у сімох відділеннях "Укрпошти";
  • у контакт-сервісі "Екостайлу".

Знайти найближчий пункт приймання батарейок можна тут.

Раніше в місті було п'ять пунктів прийому батарейок. Речниця підприємства сказала, що даних скільки батарейок зібрали за час їх роботи, поки не мають.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: