fbpx
Сьогодні
15:11 15 Лис 2022

Як збільшити термін роботи павербанка та коли його потрібно здавати на утилізацію: знайшли рішення

Обсяги використання батарейок, павербанків та акумуляторів значно зросли в Україні.

Про це пише "Центр управління відходами". 

У чому проблема?

Павербанки, акумулятори допомагають нам зберігати певний рівень комфорту під час відключень світла, але натомість негативно впливають на довкілля. Будь-яке джерело живлення – це склад хімічних, часто токсичних, речовин. Всього одна пальчикова батарейка здатна забруднити 16 м² ґрунту або 400 літрів води. 

Павербанки можуть мати два типи елементів живлення – літій-іонні (Li-Ion) та літій-полімерні (Li-Pol) акумулятори. На жаль, жоден з них не є вічним. Зазвичай, вони розраховані на 500-1000 циклів перезарядки та можуть старіти навіть якщо не використовуються. Якщо павербанк має явні ознаки пошкодження після падіння, такі як вм'ятини, здуття, дим, запах, використовувати його небезпечно. Він може спалахнути або навіть вибухнути. 

Яке рішення?

Після завершення терміну експлуатації батарейки чи павербанки не можна викидати у смітник. В Україні жоден завод не займається їхньою переробкою, тому наразі "Центр управління відходами" накопичує та безпечно зберігає батарейки на складі. Коли необхідна кількість буде зібрана, вони поїдуть на переробку на один із заводів ЄС. Щодо павербанків, то після терміну використання їх також потрібно здавати на експлуатацію. Щоб продовжити термін служби павербанка, потрібно дотримуватися певних правил.

Як це працює?

Правила користування павербанком:

  • якщо павербанк новий, зробіть 2-3 цикли повного заряджання/розряджання (потім можна повторювати повне розряджання не частіше, ніж раз на 1-3 місяці);
  • ставте на зарядку пристрій, коли він має 10-20% зарядки;
  • не допускайте перегрівання та переохолодження павербанку;
  • не кидайте, не бийте та не сідайте на акумулятори, уникайте потрапляння води чи надмірної вологи.⠀

Батарейки, павербанки та акумулятори приймають на утилізацію у пункті "Центру управління відходами" у Києві. Адреса: вул. Полковника Шутова, 16 (завод "Аналітприлад") з понеділка по п'ятницю з 10:00 до 16:00. Також можна надіслати поштою або замовити вивіз за вашою адресою у Києві.

  • Вартість приймання батарейок: 70 грн/кг.
  • Вартість приймання павербанків: 20 грн/штука.

Деталі за номером: +38 (098) 043-03-03

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: