fbpx
Сьогодні
13:46 12 Бер 2023

Екорішення: Рівне, єдине місто в Україні, отримало єврогрант на майже 40 млн грн для боротьби зі змінами клімату

Обласний центр Рівне стало поки що єдиним містом в Україні, яке отримало європейський грант на боротьбу зі змінами клімату. У рамках програми NetZeroCities місто має зменшити викиди вуглекислого газу в атмосферу та підтримувати чисте довкілля.

Про це розповів директор Департаменту економічного розвитку Рівненської міської ради Володимир Липко в етері Суспільне. Він розповів, навіщо місто подавалось на цей проєкт і що це дасть.

У чому проблема?

Основними забруднювачами атмосфери є великі промислові підприємства. У Запоріжжі це "Запоріжсталь", у Києві — Дарницька ТЕЦ, у Харкові — Коксохім. Але не менше отруйних викидів отримують від двигунів транспорту, а також від ТЕЦ та промисловості і інших містах. 

У містах багато котелень, які працювали від газу перейшли до використання котелень на щепі. Проте вони задимлюють місто і ми цим дихаємо.

Яке рішення?

Рівне шукало можливості узагальнення даних про втрати і потреби у вигляді енергетичного паспорта міста.

"Ми розуміли, що так, як в нас в місті відбувається, як організоване вироблення тепла, як ми витрачаємо наші ресурси — далі так не може бути. Шукали різні грантові фонди, подавалися і результатом більш як піврічної роботи стало якраз те, що ми виграли цей грант від фонду NetZeroCities.

Це європейський фонд, який якраз працює з такими ідеями й з такими програмами. Вони оцінили наші знання, експертні можливості й дали кошти на те, щоб ми розвивали енергоефективність на території громади", розповідає Володимир Липко.

"Показником цього буде… я не знаю, як містянам, мені не дуже подобаються ці котельні на щепі, які задимлюють місто і ми цим дихаємо. І, я думаю, що нікому це не подобається. Можливо, це будуть водневі котельні, це те, що зараз робить Європа.

Тобто ми не хочемо як місто бути вже у 2030 році з набудованими котельнями на щепі, як індіанці біля якоїсь юрти грітися деревиною, коли весь світ уже перейде від викопних видів палива до якихось більш сучасних і більш екологічних", — резюмує Володимир Липко.

Як це працює?

За грантові кошти, а це 972,5 тисячі євро, у Рівному проводитимуть заходи зі:

  • створення енергетичного паспорта громади;
  • розробки сценаріїв переходу міста до "нульових" викидів CO2 до 2050 року;
  • навчання і популяризації енергоефективності через навчальні заклади муніципалітету.

"Щоб розробити сценарій переходу, нам потрібно спочатку провести інвентаризацію всіх наших витрат і всіх наших можливостей по генерації, побачити наші викиди. Тому що ми їх роздрібнено бачимо, але немає такої загальної мапи, на якій би було видно для експертів ту ситуацію, в якій місто знаходиться", — пояснює Володимир Липко.

Він зазначив, що грант допоможе розробити сценарії переходу міста до "нульових" викидів CO2 до 2050 року.

Інформацію про це надаватимуть інвесторам, які будуватимуть об'єкти у місті. Перехід до "нульових" викидів довготривалий, каже Володимир Липко. Місто залучатиме міжнародних, українських експертів, аби розробити необхідні сценарії.

Чиновник наголосив, що місто опиратиметься на дослідження і наукову думку.

Що відомо?

Інновацію втілюватимуть разом з 52 європейськими пілотними містами. Програму NetZeroCities будуть впроваджувати спільно з місцевими вищими навчальними закладами, громадськими організаціями та за допомогою експертів з країн ЄС.

Експертка з адаптації до зміни клімату Ольга Лящук Суспільному зазначила, що участь міста в програмі від NetZeroCities — це "велике досягнення та водночас і репутаційна, і фінансова відповідальність".

Проєкт пілотних міст NetZeroCities — це дворічна програма, яка фінансується Європейським Союзом у рамках Місії ЄС.

Серед міст, які разом у переліку з Рівним, є також Рим, Будапешт, Мадрид, Амстердам, Варшава, Краків, Стамбул.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: