fbpx
Сьогодні
11:43 07 Бер 2023

Понад 900 комерційних об’єктів, що належать рф в Україні досі не націоналізовані

Фото: Ілюстративне

Понад 900 комерційних об'єктів, які належать уряду російської федерації та державним компаніям росії, досі не є примусово вилученими, хоча Кабінет Міністрів затвердив цей перелік пів року тому.

Про це повідомляє група аналітиків Trap Aggressor з посиланням на відповідь Міністерства економіки.

Зазначають, також мова йде про корпоративні права на 79 підприємств та рухоме майно:

  • 8 літаків;
  • 11 морських суден;
  • 552 одиниці рухомого складу РЖД (напіввагони, вагони, платформи, тягачі тощо);
  • 58 легкових автівок;
  • 18 автобусів та вантажівок;
  • тощо.

Також у списку на вилучення містяться дані про корпоративні права таких відомих підприємств:

  • 100% ТОВ "ТАТНЄФТЬ- АЗС-УКРАЇНА", що належить російському ПАТ "ТАТНЄФТЬ", яке повʼязують із президентом Татарстану Рустамом Мінніхановим.
  • 93% ПАТ "Енергомашспецсталь", що через кіпрську компанію входить у структуру держкорпорації Росатом.
  • 25% ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод", що належать наближеному до російського Мінторгівлі бізнесменові Станіславу Гамзалову.
  • 100% ТОВ "Брокард Україна", що належить кіпрській компанії "Інденон Холдинг Лімітед", яка контролюється Мінторгівлі рф.

У Trap Aggressor нагадують, що Кабінет Міністрів ухвалив проєкт указу Президента про вилучення 903 об'єктів, які належать Російській Федерації та її резидентам 5 серпня 2022 року.

власність росії

Фото: Trap Aggressor

За інформацією "Схем", далі документ передали в РНБО, але повернули назад в уряд, а саме в Мінекономіки, на доопрацювання. Проте рішення про вилучення так і не було ухвалено.

"Затягування націоналізації свідчить про серйозні проблеми й недоліки у процедурах прийняття рішень та вимагає швидкої реакції від відповідальних органів влади", – зазначають у Trap Aggressor.

Відповідно до Закону Про Державний бюджет України, отримані кошти від вилучення російського майна повинні бути зараховані до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

А згодом використані на будівництво і реконструкцію громадських будівель, обʼєктів критичної інфраструктури, закладів охорони здоровʼя, придбання житла для ВПО та людей, які втратили домівки внаслідок російської агресії.

Нагадаємо, що у грудні Фонд гарантування вкладів фізичних осіб переказав 17 мільярдів гривень з рахунків російських банків, які ліквідуються, – Сбербанку та Промінвестбанку – до спеціального фонду державного бюджету.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: