fbpx
Сьогодні
Фото 21:30 05 Бер 2023

Електромобілі витісняють громадський транспорт як рішення для клімату

Фото: Lachlan Gowen

Заходи щодо переходу на електромобілі зміщують акцент з розвитку громадського транспорту, який міг би стати екологічною альтернативою приватним автомобілям.  Громадський транспорт виділяє менше парникових газів, ніж приватні електричні та паливні автомобілі.

Про це пише Bloomberg, повідомляє Рубрика.

У чому проблема? 

Довкола електрокарів, як екологічного транспорту склався надмірний ажіотаж. Це стримує розвиток громадського транспорту, який є більш дружною для довкілля альтернативою.

Яке рішення?

Підтримка розвитку системи громадського транспорту на державному рівні.

Як це працює?

У США планують, що до 2030 року 50% автомобілів будуть електричними. Покупці електрокарів зможуть отримувати податкові кредити у розмірі 7500 доларів на купівлю такого авто.

Кліматичні активісти схвалюють зобов'язання Байдена, але вважають, що неможливо досягти кліматичних цілей без інвестицій у громадський транспорт.

За даними Міжнародного транспортного форуму, автобуси та потяги виділяють менше парникових газів, ніж приватні автомобілі, незалежно від того, працюють вони з двигуном внутрішнього згоряння чи акумулятором. Ще одне дослідження показало, що пасажири в США, які користувалися громадським транспортом у 2018 році, заощадили до 63 млн метричних тонн вуглекислого газу, що еквівалентно роботі 16 вугільних електростанцій.

Транспортні експерти вважають, що розвиток громадського транспорту слід визнати головною стратегією для зменшення викидів парникових газів, а не відмову від паливних авто.

По статистиці у США менша кількість людей користується громадським транспортом, ніж у країнах Європи. До пандемії лише 5% пасажирів США користувалися громадським транспортом, а у 2021 році цей показник впав до 2,5%. У Великобританії, навпаки, у 2020 році майже 16% пасажирів покладалися на залізниця або автобус.

Довідка

За останні шість місяців США, Європа та Китай – три найбільші автомобільні ринки – подолали бар'єр 5% продажів електрокарів від загальної кількості проданих авто. Якщо в США тенденція продовжиться, то до кінця 2025 року чверть продажів нових авто може припадати на електромобілі. Це буде на рік чи два раніше за більшість основних прогнозів.

електрокари

Фото: unsplash

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: