fbpx
Сьогодні
12:58 19 Лют 2023

Топдипломат ЄС заявив, що для України оплесків замало, потрібно прискорити надання боєприпасів

English version here

Країнам-партнерам необхідно збільшити надання Україні боєприпасів для протистояння повномасштабній російській агресії.

Про це заявив Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель на Мюнхенській безпековій конференції 19 лютого, пише "Інтерфакс-Україна".

"Зеленський і українці отримують масу оплесків, але недостатньо боєприпасів. Це парадокс. Вони потребують меншої кількості оплесків і більших поставок озброєння. Україна бореться, віддаючи найвищу ціну життями, але ця війна відбувається на європейській території, зачіпаючи нас і маючи глобальний ефект на весь світ", – сказав топдипломат.

Високий представник ЄС наголосив, що зараз Європейський Союз постав перед "трьома основними викликами:

  • наш авторитет як світового гравця,
  • наша стратегічна відповідальність за безпеку і оборону,
  • наша взаємодія з партнерами для збереження або перелаштування співпраці з глобальним Півднем".

Нагадаємо, що нестача боєприпасів через високу інтенсивність їхнього використання є однією з ключових тем обговорення в контексті допомоги України.

Водночас міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, як писала Рубрика, стверджує, що брак боєприпасів не є стратегічною проблемою для західних союзників України.

Цього тижня Естонія виступила з пропозицією, щоб країни Європейського Союзу інвестували близько 4 мільярдів євро у спільну закупівлю 1 мільйона боєприпасів. Вони, за словами України, потрібні їй цього року для відбиття російського вторгнення.

"Ми повинні докласти надзвичайних зусиль для швидкого ухвалення рішення і реалізації ініціативи якомога швидше, вже у 2023 році – цього вимагає серйозність ситуації в Україні. Ціна будь-якої затримки дуже висока, і вона зростає з кожним днем", – написано в документі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: