fbpx
Сьогодні
09:50 19 Лют 2023

ЗМІ: генерал Альянсу в Європі Каволі підтримує надання Україні ATACMS та літаків F-16

English version here

Фото: Wikipedia.org

Топ-генерал Північноатлантичного Альянсу вважає, що Україні потрібно надати найбільш сучасну західну зброю включно з винищувачами F-16 та ракет великого радіуса дії для наближення її перемоги у війні з росією.

Про це Головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі сказав під час закритого брифінгу для американських законодавців, про зміст якого виданню Politico розповіли п'ятеро присутніх.

На закритому брифінгу за участю понад 10 членів Палати представників і Сенату США Каволі запитали, чи допоможуть винищувачі F-16 Україні перемогти у війні з росією.

Він відповів: "Так".

Питання про F-16 було частиною більш широкої дискусії про війну в Україні й те, що їй потрібно для успішного переходу в контрнаступ і зупинки наступальних дій Росії на сотнях кілометрів лінії фронту.

Американський генерал сказав, що США та їхні союзники повинні надіслати Україні найсучасніше озброєння, яке можливо передати. Йдеться про сучасні літаки, безпілотники і ракети з дальністю польоту понад 100 кілометрів, такі як ATACMS.

Один зі співрозмовників Politico наводить слова Каволі про те, що ця зброя потрібна Києву для "посилення бою в глибині (фронту)". За словами іншого конгресмена США, командувач силами НАТО в Європі вважає, що це дозволить Україні "просунутися далі" до позицій росії на українському кордоні.

Як зауважує Politico, слова Каволі йдуть далі, ніж попередні публічні коментарі посадовців, які заявляли, що не виключають відправку винищувачів у майбутньому, але вважають, що більш нагальною потребою є протиповітряна оборона.

Президент Сполучених Штатів Джо Байден наприкінці січня заявив, що США не планують відправляти винищувачі F-16 в Україну.

У Білому домі після цього сказали, що Сполучені Штати вже надають Україні значну військову допомогу та орієнтуються на потреби Києва й ситуацію на полі бою.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: