fbpx
Сьогодні
10:26 15 Лют 2023

У ЗСУ пояснили ситуацію щодо початку російського наступу: він і не закінчувався

Фото: GettyImages

Від початку повномасштабного російського вторгнення наступ окупаційних військ на сході України не закінчувався. Там і досі тривають запеклі бойові дії та активні обстріли.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"Я б сказав, що він (наступ, – ред.) і не закінчувався. Якщо взяти всю історію цього вторгнення, то Донецька та Луганська області були під безперервними атаками, зокрема ті ділянки, за які ми зараз відповідаємо – Бахмутський, Лиманський, Луганський напрямок. На Бахмутському напрямку, наприклад, вже тривалий час відбувається 35-50 боєзіткнень, а також 120-200 обстрілів щодоби", підкреслив військовий.

Водночас Череватий додав, що на кожному з напрямків окупанти мають великі втрати. Кожного дня від декількох десятків до сотні і більше. Тому загарбники проводили мобілізацію та залучають ПВК. Таким чином росія намагається утримувати постійний градус напруги на фронті.

"На Бахмутському напрямку, наприклад, щонайменше по 50 людей щодня. Ця динаміка не міняється. І все це змусило ворога проводити мобілізацію, щоб оновлювати свої сили, і залучати злочинну організацію ПВК "Вагнера", яка після втрати основної частини своїх професійних найманців організувала "штрафбат 2.0" періоду Другої світової війни і почали брати до своїх лав в'язнів", – пояснив Череватий.

Речник Східного угруповання додав, що такий спосіб бойових дій виснажливий і не веде до швидких рішень. Адже на полі бою цілодобово триває робота.

"Проте такий спосіб бойових дій виснажливий, адже ворог сам себе не вб'є. Цілодобово там мають бути наші боєготові підрозділи, з готовою технікою, вони мають вести спостереження за противником. Зараз агресор, використовуючи погодні умови, рельєф і те, що рано темніє, намагається підходити малими групами і нав'язувати ближні дії. Це, звісно, виснажливо і це зараз їхня головна тактика", – додав Череватий.

Нагадаємо, Череватий пояснив, що захист Бахмута дозволяє українським захисникам виснажити ворога та запобігає прориву.

Окрім того, в ISW також вважають правильним, що ЗСУ утримує Бахмут – відхід з міста не сприятиме українському контрнаступу.

Хоча, американські фахівці з оборонного планування вважають, що українські сили не здатні одночасно захищати Бахмут і розпочати весняний контрнаступ.

Тому закликають Україну надати пріоритет весняному контрнаступу, а не захисту Бахмута.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: