fbpx
Сьогодні
10:14 15 Лют 2023

Перемовини між Україною та росією: залучили нових людей, але про мир мова не йде, - росзмі

До обміну полоненими та рідкісних неформальних контактів зведені з березня 2022 року перемовини між Москвою та Києвом: у них бере участь російський бізнесмен Роман Абрамович, але віднедавна до цього процесу долучилися й інші люди.

Про це пише російське видання "Медуза" з посиланням на джерела.

"Віднедавна до переговорного процесу приєдналася ще одна людина з кола Абрамовича – колишній глава московського департаменту культури Сергій Капков. Наприклад, він нещодавно був у Києві та Стамбулі за дорученням Романа Абрамовича", повідомляє видання.

"Медуза" нагадує, що з мільярдером Капкова пов'язують давні робочі стосунки. Він був заступником Абрамовича, коли той на початку 2000-х був губернатором Чукотки.

Повідомляють, що Абрамович приєднав Капкова до діалогу між Києвом і Москвою. Оскільки вважає його "притомною людиною", яка до того ж не перебуває під санкціями і може вільно пересуватися світом.

Зокрема, Капкову, як і раніше, відкритий в'їзд в Україну. Також менш як рік тому Капков на додачу до російського отримав ще й ізраїльське громадянство.

За словами співрозмовників "Медузи", знайомих із перебігом переговорів, Капков бере участь не тільки в організації обміну полоненими, а й в "окремих галузевих речах". Наприклад, в обговоренні параметрів так званої "зернової угоди".

Повідомляють, що Капков виконує "просту функцію" координації з російською стороною.

За даними видання, коли потрібно зателефонувати міністру оборони росії сергію шойгу або російському диктатору путіну, то телефонує Абрамович.

А коли "вже є налагоджені зв'язки, всі всіх знають" і потрібно зателефонувати якомусь генералу, то це робить Капков. Оскільки безпосередньо українські та російські військові спілкуються мало.

Повідомляють також, що помічники Абрамовича виконують технічні роботи. Готують якісь підготовчі документи, аналітику, яка потім має звучати в переговорному процесі.

Також, за даними російського видання, раніше до перемовин Абрамович залучив свого давнього бізнес-партнера, заступника гендиректора ТОВ "Міллхаус" (афілійована Millhouse LLC, належить Абрамовичу й управляє його активами) Давида Давидовича.

На початку війни в переговорному процесі брав участь ще один давній знайомий Абрамовича. Це голова ради директорів школи управління "Сколково" Олександр Волошин. Він є колишнім главою адміністрації президента рф (у 1999-2003 роках)..

Волошин нібито спілкувався з українською владою тільки телефоном. Зокрема, він нібито телефонував лідеру фракції "Слуга народу" Давиду Арахамії, який входив до офіційної переговорної групи з боку України.

Ще одним учасником переговорного процесу був російсько-український кінопродюсер Олександр Роднянський, якого з Абрамовичем пов'язує багаторічна дружба.

В інтерв'ю у січні 2023 року Роднянський розповів, що в день повномасштабного російського вторгнення йому подзвонив глава Офісу президента України Андрій Єрмак і запропонував зв'язати їх з Абрамовичем, намагаючись "якось привести до мирного швидкого рішення".

Видання зазначає, що в керівництві України цієї інформації не підтвердили.

Повідомляють, що радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк відмовився коментувати роль Капкова, Давидовича, Волошина і Роднянського в переговорах. Також на момент публікації на запитання видання не відповіли Капков і представники Абрамовича.

За даними співрозмовників "Медузи", Абрамович досі зберігає неформальні контакти з представниками обох сторін і "віддає весь свій час питанням, пов'язаним з обмінами".

Але водночас джерела зазначають, що після Бучі весь переговорний процес зводиться лише до обговорення обмінів і окремих питань на кшталт зернової угоди. А в переговорному процесі у 2023 році "немає політичної складової" і про повноцінне мирне врегулювання мова не йде.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: